După reţinerile în masă ale participanţilor la proteste, în atenţia procurorilor au ajuns în total, până la data de 29 mai, 91 de cazuri de maltratări, a declarat Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale. Aceasta a mai spus că au fost intentate 4 dosare penale pe faptul maltratării persoanelor de către poliţişti. Nici unul încă nu a ajuns în judecată. Restul plângerilor nu au fost respinse, spune Maria Vieru, ci „se examinează materialele parvenite şi se întreprind măsuri pentru elucidarea tuturor circumstanţelor expuse în plângeri”.
Alexandra Moţpan, preşedinta Comisiei de la Primăria Chişinău care a centralizat informaţiile despre persoanele dispărute sau maltratate de poliţie după 7 aprilie, spune că în lista Primăriei figurează 371 de persoane care ar fi avut probleme cu poliţia.
Cea mai mare parte a lor sunt tineri care au fost bătuţi de poliţişti. Cu toate acestea, spune Alexandra Moţpan, nu toţi cei care au reclamat maltratările la Primărie, au depus şi cereri la Procuratură: „Vin multe persoane şi se plâng, dar cu condiţia de a rămâne în anonimat; chiar nu demult am avut un caz că au venit părinţii de două sau de trei ori cu băiatul student, bătut, dar nu ştiau cum să procedeze, să se înscrie în lista noastră sau nu. Noi le-am spus unde să se adreseze, le-am dat numărul de telefon al avocatului, de la un centru de avocaţi ce s-a oferit să le acorde asistenţă juridică gratuită”.
Alexandra Moţpan a mai spus că la comisia de la Primărie au apelat şi procurorii, solicitând informaţii şi precizări. „Procuratura ne-a cerut informaţii în două cazuri, precizări – în cazul unui băiat dispărut şi în cazul unui bărbat bătut în sâmbăta Paştelui”, a spus Alexandra Moţpan.
Avocaţii spun că îşi conving cu greu clienţii-victime ale violenţelor să-i reclame la procuratură pe poliţiştii ce i-au abuzat. Şi asta din frica să nu aibă în continuare probleme cu autorităţile.
Cât priveşte cazurile de moarte suspectă a trei tineri, cadavrele cărora au fost găsite imediat după proteste, doar în cazul unuia procuratura a schimbat versiunea iniţială – intoxicaţie cu o substanţă necunoscută. După ce expertiza medico-legală a cadavrului tânărului de 23 de ani, Valeriu Boboc, a arătat semne de moarte violentă, Procuratura Generală a solicitat Uniunii Europene să delege un expert care să participe la investigaţii, eventual cu exhumarea cadavrului.
Solicitat de Europa Liberă, Kalman Misjei, reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că această chestiune se examinează şi că va oferi un răspuns în câteva zile.

Din cele 371 de cazuri înregistrate de Primărie, Procuratura examinează doar 91.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE