Beneficiarii ajutorului, 675 mame şi 652 copii cu vârstele între 6 şi 24 luni, au fost selectaţi conform unor criterii medicale şi sociale. Este vorba de copiii care întârzie în dezvoltarea fizică din cauza alimentaţiei insuficiente, suferă de anemie sau au anumite deficienţe. De asemenea, femei gravide cu anemie pronunţată sau cu semne de reţinere a dezvoltării fătului, mame singure, cele cu 3 şi mai mulţi copii sau care au venituri mici.
Fiecare beneficiar va primi, în total, trei pachete alimentare pe parcursul a jumătate de an. Acestea conţin orez, hrişcă, crupe de grâu, conserve de carne, ulei de floarea soarelui, iar pentru copii şi pireuri speciale din carne. Fiecare pachet va fi însoţit de un pliant care conţine informaţii despre principiile unei alimentări corecte. Scopul iniţiativei este de a preveni malnutriţia în rândul persoanelor vulnerabile.
Recoltele sărace din ultimii ani, legate de secetă şi inundaţii, precum şi criza financiară mondială, a afectat şi mai mult familiile social dezavantajate. Insuficienţa produselor alimentare pune în dificultate aceste categorii de familii. 8,4% din copiii cu vârsta sub cinci ani, în special cei din gospodăriile cu venituri mici, au un grad moderat de subdezvoltare (malnutriţie cronică). Subnutriţia afectează nu doar sănătatea copiilor, dar şi dezvoltarea lor fizică, intelectuală şi capacitatea de a asimila informaţia la scoală.
Proiectul “Servicii de Sănătate şi Protecţie Socială” este finanţat de Banca Mondială ca răspuns la criza alimentară globală, fiind implementat de UNICEF şi Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului şi Ministerul Administraţiei Publice Locale.
Distribuirea primelor pachete alimentare va continua mâine în or. Ungheni şi în or. Călăraşi, urmând Cauşeni și Anenii-Noi.
În total, de pachete alimentare vor beneficia circa 7.000 de femei însărcinate sau care alăptează şi peste 10.000 de copii cu vârsta de până la 2 ani.