În orașul german Bonn, la 1 iunie, s-au început lucrările conferinţei pentru negocierea și elaborarea unui nou acord internaţional privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Conferința se va desfășura timp de două săptămâni. La forum participă reprezentanţi din 180 de state. Acest acord poate fi semnat în decembrie (peste 189 de zile), la Copenhaga. Elaborarea unui astfel de document are scopul de a înlocui Protocolul de la Kyoto, care va expira în anul 2012. Protocolul a fost negociat în anul 1997 de către 160 de ţări. Acesta prevede, pentru ţările industrializate o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012 în comparaţie cu cele din 1990.
”În prezent avem un text de negociere pe masă”, a declarat Yvo de Boer, Secretarul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice. Azi dimineață au apărut și primele reacţii constructive din partea guvernelor privind acest document. Sunt sigur că acest acord, ne va ajuta să obținem rezultate la Copenhaga ", a adăugat oficialul american.
Amintim că SUA, responsabilă pentru mai mult de 40% din totalul emisiilor de gaze de seră, nu a ratificat Protocolul de la Kyoto. Refuzul său a fost motivat prin faptul că parte a acestui acord internațional nu sunt India și China, state, care, de asemenea, sunt surse importante de răspândire a gazelor cu efect de seră.
Lucrările conferinței de la Bon, care se vor încheia la 12 iunie, au atras critici dure din partea activiştilor asociației ecologiste Greenpeace, care bat alarma cu privire la schimbările climatice. "Aer proaspăt, pe care l-a adus Barack Obama la Casa Albă privind la schimbările climatice şi a mediului înconjurător, încă nu a rezultat în negocieri actuale", a declarat Martin Kaiser, un reprezentant al Greenpeace.
La sfârșitul conferinței va fi clar dacă țările industriale, care emit cele mai mari cantități de poluanți vor elabora acordul internațional privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit grupului interguvernamental de experți privind protecția mediului, aceste state trebuie să reducă emisii de gaze de la 25% la 40%până în 2020.