Cele mai mari companii din R. Moldova, cu statut de societate pe acţiuni, au o valoare (preţ) de piaţă de circa 1,8 mlrd dolari SUA, conform Rating-ului 50 companii cu cea mai mare valoare de piaţă, publicat în noul număr al Revistei de Analiză şi Rating Standard Financiar.
Valoarea medie a unei companii inclusă în studiu este de 394 mil. lei. Rating-ul a fost elaborat de compania de consultanţă EVM Grup, în baza unei metodologii proprii ce ţine cont de preţul de la Bursa de Valori a Moldovei, pentru companiile tranzacţionate, şi în baza indicatorilor financiar pentru companiile ce nu sunt înregistrate la Bursă. 
Pe prima poziţie în acest top se plasează SA „Moldovagaz”, cu o valoare estimată a companiei de peste 3 mlrd. lei (471,5 mil. dolari SUA). Pe poziţia a doua se situează o altă companie-gigant a economiei naţionale -SA „Moldtelecom” cu o valoare estimată la peste 2,7 mlrd. lei (244,3 mil. dolari SUA).
Pe poziţia trei, la o distanţă mai mare, se poziţionează în cadrul actualului clasament SA Orange Moldova (1,5 mlrd. lei – 135,7 mil. dolari SUA). La un mic decalaj, pe treapta 4 se regăseşte BC Mobiasbancă - Groupe Societe Generale SA (1,49 mlrd. lei – 135 mil. dolari SUA).
BC Banca de Economii SA ocupa locul 5 în clasament la o distanţă mare de primele 4 clasate, valoarea estimată fiind de 1,05 mlrd. lei (950,22 mil. dolari SUA).
Cea mai mare banca din ţară, BC Moldova Agroindbank SA, datorită unei cotaţii mici la BVM, se plasează după valoarea capitalizării bursiere pe treapta 6 în top, fiind urmată de banca comercială Eximbank - Gruppo Veneto Banca SA.
Pe poziţiile opt şi zece din clasament se poziţionează 2 companii din sectorul energetic, RED Union Fenosa şi CET-2.
Astfel, ratingul este dominat de companiile din telecomunicaţii, energetică şi segmentul bancar. Societăţile mari din sectorul agro-industrial al economiei naţionale sunt prezente echidistant în clasament: Barza-Albă (poziţia 12), Sudzucker-Moldova (poziţia 17), Aroma (poziţia 18), Floarea Soarelui (poziţia 23), Vinia Traian (poziţia 26), Bucuria (poziţia 28), Tutun-CTC (poziţia 29), Alfa Nistru (poziţia 31), Incomlac (poziţia 34), Carmez (poziţia 41).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE