Președintele în exercițiu, Vladimir Voronin, a refuzat să se întâlnească cu coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care s-au aflat într-o vizită de documentare la Chișinău, miercuri 10 iunie.
Oficialii europeni, Josette Durrieu (Franţa) şi Egidijus Vareikis (Lituania) au monitorizat modul în care este implementată Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind funcționarea instituțiilor democratice în R. Moldova.
“Dacă președintele în exercițiu V. Voronin nu a găsit timp să se vadă cu noi, înseamnă că nu are ce spune”, a menționat Egidijus Vareikis.  
Pe parcursul zilei oficialii europeni au avut întrevederi cu reprezentanții Partidului Comuniștilor și ai partidelor de opoziție, dar și cu organizații neguvernamentale pentru drepturile omului. De asemenea, ei i-au vizitat pe Gabriel Stati și Aurel Marinescu în Penitenciarul nr. 13.
Josette Durrieu, a dat asigurări că situaţia tuturor deţinuţilor în urma protestelor de după alegeri, va fi în continuare monitorizată foarte atent de către Consiliul Europei.
De asemenea, Egidijus Vareikis a criticat refuzul autorităților de a reveni la pragul electoral de 4% și de a permite crearea blocurilor electorale.
“Nu este un lucru bun pentru R. Moldova că autoritățile refuză să modifice legislația electoral”, a spus Vareikis.
“Nu știm ce vor face autoritățile moldovene, dacă vor modifica sau nu legislația înainte de anticipate”, a spus Durrieu.
Egidijus Vareikis a ținut să menționeze că este de părere că nici de această dată nu se va schimba nimic în ceea ce priveşte prezenţa oponenţilor puterii la cele două media publice – Moldova 1 şi Radio Moldova.
“Eu cred că nici de această dată nu se va schimba nimic în audiovizualul moldovenesc”, a spus Vareikis.
La 29 aprilie 2009, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat Rezoluția 1666 (2009) privind situația în R. Moldova, după audierea raportului oficialilor europeni Josette Durrieu și al lui Egidijus Vareikis.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE