UE acţionează în prezent în baza unei "liste albe" în care sunt înscrise ţările ale căror cetăţeni nu trebuie să solicite vize pentru a se deplasa în spațiul european, precum şi o "listă neagră", ce impune tuturor cetăţenilor acestor state să obţină viză.
Jacques Barrot, comisarul pentru justiţie, libertate şi securitate al UE, a prezentat un program de acţiune în acest sens pentru următorii cinci ani. "UE trebuie să se gândească la o viză Schengen comună", a declarat oficialul european.
"Trebuie să acționăm în vederea evoluării sistemului de emitere de vize, în prezent bazat pe naţionalitate, în schimbul criteriului aprecierii riscului reprezentat de individ", a explicat Barrot.
Programul vizează instaurarea de birouri consulate ale UE şi impunerea de reguli comune pentru emiterea de vize. Un sistem de control electronic comun va contribui la consolidarea securitatății procesului de călătorie în spațiul european.
Actualmente, în UE funcționează principiile Acordului Schengen. Acesta presupune că orice stat parte a acestui spaţiu care acordă o "viză Schengen" unui cetăţean non-UE îi permite de fapt acestuia să circule în celelalte 24 de state fără a se mai supune controlului actelor de identitate la frontierele și aeroporturile din zona Schengen. Din zona Schengen fac parte 25 de state europene, inclusiv Elveţia, Islanda, Norvegia şi majoritatea țărilor membre a UE cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei şi României.