La 9 iunie, General Motors (GM), cel mai mare constructor auto american, care și-a declarat falimentul la începutul lunii iunie, a anunțat că are un nou președinte. Edward Whitacre, fostul director executiv al companiei americane de telecomunicaţii AT&T, va deveni Președintele GM.
Edward Whitacre, de 67 ani, îl va înlocui în acest post pe Kent Kres. Ultimul va deține interimatul companiei, în următoarele luni, când se va încheia procesul de restructurare al General Motors.
Kent Kres, ex-director executiv al Northrop Grumman Corp, a devenit președintele General Motors în luna martie, când administrația Obama l-a demis pe Rick Wagoner.
Atât Edward Whitacre cât și Kent Kres, dar și actualii membri ai consiliului, Philip Laskawy, Kathryn Marinello, Erroll Davis Jr, E. Neville Isdell și directorul executiv Fritz Henderson, vor fi nucleul conducerii noii companii restructurate. GM a precizat că, cel mai probabil, ceilalți șase membri ai consiliului actual se vor retrage.
În cadrul planului de restructurare, aprobat în luna aprilie de către conducerea producătorului de automobile şi Ministerul de Finanţe al SUA, GM intenționează să vândă unele divizii, pentru a permite unei companii cu dimensiuni mai reduse să iasă de sub protecția legii falimentului în 60-90 zile.
Conform programului de restructurare, grupul și-a propus să reducă până la sfârşitul anului 2010 peste 20.000 de locuri de muncă în reprezentanțele sale din Statele Unite, precum şi va înceta producerea autoturismelor Pontiac. Reducerea semnificativă a cheltuielilor, asupra care insistă guvernul SUA va solicita companiei GM închidere mai multor întreprinderi, de la 47 la 34, ca urmare reducerea personalului cu 21.000 – 40.000 de angajați.
General Motors, care timp de 7 decenii a reprezentat cel mai mare producător auto din lume, a fost fondat în anul 1908. În prezent compania produce automobile şi autocamioane în 34 de state, vinde şi acordă asistență tehnică în 140 de țări. Sediul central al grupului este situat în Detroit, statul Michigan. Personalul total constituie 245.000 persoane. Spre comparație, în 1970, anul de apogeu în materie de dezvoltare, la GM activau 395.000 angajați.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE