Uniunea Europeană s-a arătat îngrijorată că deversările toxice din Ungaria ar putea duce la un dezastru ecologic şi pentru alte state europene şi se oferă să ajute, dacă problema se extinde sau dacă Budapesta va cere asistenţă.
Există potenţialul unor pagube ecologice majore, având în vedere că Dunărea curge prin Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Ucraina şi R. Moldova înainte de a se vărsa în Marea Neagră, a spus el, citat de AP.
"Este o problemă de mediu majoră. Suntem îngrijoraţi, nu numai pentru mediul din Ungaria, ci şi pentru că graniţele ar putea fi trecute", a spus Hennon.
În acelaşi timp, MAL Rt., compania care deţine fabrica de aluminiu de unde s-a proldus scurgerea, a spus că mâlul roşu nu este considerat un deşeu periculos. Potrivit lui Hennon, compania avea licenţa de operare. "Nimic nu indică faptul că ar fi fost ceva în neregulă cu ea", a subliniat el.
Amintim că luni, un rezervor al unei uzine de alumină din oraşul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) s-a fisurat din motive necunoscute şi a deversat aproximativ 1,1 milioane de metri cubi de noroi roşu în satele învecinate. "Catastrofa ecologică" a provocat deja moartea a patru persoane şi rănirea altor 123, în timp ce şase persoane sunt în continuare date dispărute.