Șoferii care încalcă regulile de circulație ar putea fi sancționați mai dur. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au aprobat coraportul pentru un PROIECT de lege care prevede modificarea mai multor acte normative în acest sens.

Inițiativa legislativă are scopul de a responsabiliza conducătorii auto și de a crește nivelul de siguranță a traficului rutier prin reducerea numărului de accidente.

Autorii proiectului propun suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile, în cazul șoferii vor depăși limita de viteză cu peste 40 de km/h. De asemenea, ar putea fi sancționați contravențional și proprietarii mijloacelor de transport care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație. O altă prevedere a documentului este interzicerea înmatriculării și inspecției tehnice periodice a vehiculelor, în cazul în care acestea au un istoric de încălcări, iar executarea sancțiunii contravenționale aplicate prin hotărârea/decizia definitivă asupra cauzei contravenționale este activă.

Altă modificare legislativă prevede tragerea la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni în domeniul circulației rutiere cu ciclomotoare.

Șoferii care nu vor respecta marcajul rutier s-ar putea alege doar cu un avertisment, aceasta fiind o opțiune pe lângă amendă. De asemenea, persoanele care au părăsit locul accidentului rutier, iar această încălcare a cauzat, din imprudență, o vătămare medie a sănătății victimei, ar putea fi trase la răspundere penală.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și va fi supus examinării în prima lectură în plenul Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE