Doi foști șefi de la Aeroportul Mărculești ajung pe banca acuzaților pentru că ar fi prejudiciat întreprinderea cu aproape 39 de milioane de lei. Procurorii au trimis dosarul în instanță. Cei vizați riscă până la trei ani de închisoare.

Potrivit anchetei, cele două persoane au semnat documente, prin care transformau o datorie a Aeroportului Mărculești în împrumut cu dobânda anuală de 30%. Este vorba de reparația aeronavelor de către o companie din Rusia, realizată în 2010-2013. Dobânda anuală de 30% urma să fie returnată aceleași companii.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale le incriminează celor doi foști responsabili faptul că în perioada 2010-2017 au conceput o schemă infracțională menită să reducă veniturile estimate ale întreprinderii pe care o administrau, de natură să ducă la falimentarea ei. ”Prin acțiunile ilegale înfăptuite, cei doi au cauzat un prejudiciu de aproape 1,9 milioane de euro și peste 60 de mii de dolari. Suma reprezintă aproape 39 de milioane de lei”, se arată într-un comunicat remis presei.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale

Concomitent solicitărilor de pedepsire a acestora depuse de către procurorii PCCOCS, oficiul Nord, la Judecătoria Soroca, sediul Florești, urmează ca fondatorul întreprinderii să inițieze în instanță și o acțiune civilă, prin care prejudiciul cauzat statului să fie recuperat din contul inculpaților.

Amintim că în dimineața zilei de 1 aprilie curent, procurorii PCCOCS și ofițerii de la SIS au descins cu percheziții pe mai multe adrese din Chișinău și Bălți, la foști factori de decizie ai întreprinderii.

Într-o investigație publicată de portalul ”anticoruptie.md”, în 2020, se artă că Aeroportul Mărculești a vândut armament unor off-shoruri implicate în trafic de arme în zone de conflict militar. Rachete de avioane și elicoptere de tip S-8 KOM urmau să ia calea statului african Niger prin intermediul companiei ucrainene de stat Ukrinmash. Munițiile erau distribuite în 200 de lăzi și aveau o greutate totală de 15 tone.

Potrivit legii, faptele de care aceștia sunt acuzați se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 57 de mii 500 de lei sau cu închisoare de până la trei ani. În ambele cazuri - cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul „Nord” continuă investigațiile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE