Prim ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susțin o conferință de presă după ședința de astăzi a guvernului. POLITIK.MD transmite LIVE declarațiile acestora.
Natalia Gavrilița a declarat că Guvernul nu va permite ca prețurile să crească din alte motive decât cele obiective, create de majorarea prețurilor internaționale. De asemenea, vor fi implementate instrumente care vor permite stabilizarea sau chiar scăderea unora, dând exemplu ieftinirea uleiului de floarea-soarelui după introducerea produsului în lista mărfurilor social importante.
”Vom face analizele de rigoare şi vom preveni creşterile de preţuri în urma deciziilor speculative ale agenţilor economici. Unii de oameni de afaceri care fac bani în R. Moldova trebuie să înțeleagă că este convenabil să lucrezi cinstit, pe termen lung, să pui un preț corect, să construiești cu cetățenii acestei țări relații de lungă durată. În nici un caz nu vreau să dau vina pe agenţii economici de bună credinţă care respectă un mediu concurenţial sănătos şi care desfăşoară afacerile cu respect faţă de consumatori şi beneficiari, însă agenţii economici necinstiţi vor fi opriţi” a declarat Natalia Gavriliţa.
Gavrilița consideră că Guvernul a dat un semnal clar că nu vor fi acceptat speculațiile de prețuri și că autoritățile sunt hotărâte să acționeze atunci când depistează scumpiri nemotivate.
Ministrul Justiției a explicat ce s-ar putea întâmpla în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) aprobă numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă, candidaturile care au fost respinse deja de șefa statului. Potrivit lui Sergiu Litvinenco, în cazul în care CSM va lua decizia finală și va aproba candidatura respinsă de președintă cu votul a 2/3 din membri, atunci președinta Maia Sandu va fi obligată să semneze decretul de numire al acelui judecător în funcție.
„A fost o situație când peste 40 de judecători erau într-o situație inedită când expira termenul de cinci ani de funcție și nu aveau evaluările necesare pentru ca să fie propuși pentru confirmare către președinte din partea CSM. Noi ministerul am venit cu acea inițiativă legislativă care a permis ca într-un final acești judecători să ajungă la președinte pentru confirmare sau pentru respingere”, a declarat Sergiu Litvinenco.
„Din ceea ce am reușit să văd din comunicarea cu purtătorul de cuvânt a președintei, au fost respinse anumite candidaturi pentru confirmarea până la plafonul de vârstă. Asta înseamnă că mingea se întoarce la CSM, iar noul CSM va trebui să decidă. În situația în care CSM aprobă candidatura respinsă de președintă cu votul a 2/3 din membri, președinta este obligată să semneze decretul de numire al acelui judecător în funcție”, a explicat ministrul Justiției.
Totodată, Litvinenco a precizat că este dreptul președintei de a confirma sau de a respinge candidatura judecătorilor în contextul în care există informații cu privire la anumite incompatibilități în raport cu calitatea statutului de judecător.