Serviciul diplomatic va avea rolul de acordarea asistenței noului ministru de Externe al UE prin recomandări și diverse analize ale experților. SEAE va fi constituit dintr-o rețea de circa 130 de misiuni diplomatice ale UE la care vor activa o echipă de funcționari, proveniți din Comisia Europeană, Consiliu și statele membre. Numărul exact este obiect de negociere. Este prevăzut implicarea unor angajați ai Comisiei Europene din cei aproximativ 6.700, care activează în domeniul relațiilor externe în Bruxelles, și 123 de delegații din străinătate, plus personalul secretariatului consiliului, aflat în subordinea statelor membre, precum și experți secondați direct de serviciile naționale.
Proiectul a fost aprobat la Luxemburg de Consiliul miniștrilor de externe ai Uniunii. SEAE va fi un organism special, complet autonom, cu un buget independent care se va afla sub controlul Înaltului Reprezentant. Noua instituție va avea ca origine moștenirea lăsată de Înaltului Reprezentant, Javier Solana, care în ultimii zece ani a pus temelia viitorului Serviciu Extern. SEAE va dispune de resurse civile și militare din cele 27 de state membre și de un buget comunitar pentru acțiuni externe de aproximativ 50 de miliarde de euro din prezent și până în 2013.
Amintim că Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută un raport asupra Serviciului Extern, elaborat de deputatul popular german Elmar Brok.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE