Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa, marţi şi miercuri (8-9 septembrie), în inundaţiile provocate de ploile torenţiale care au afectat Istanbulul şi nord-vestul Turciei.
Guvernatorul Istanbului, Muammer Guler, a menţionat cel puţin 20 de morţi în metropola turcă, doar în ziua de miercuri, în timp ce bilanţul oficial pe două zile era de 30 de morţi pentru Istanbul şi nord-vestul ţării.
Şase elicoptere ale armatei participă la evacuarea persoanelor blocate de inundaţii, a afirmat Guler, care a precizat că toate persoanele care s-au urcat pe acoperişurile vehiculelor lor, pe drumul către aeroport, au fost salvate.
Preşdintele Abdullah Gul, citat de Anatolia, a descris catastrofa ca fiind “cea mai gravă inundaţie pe care a cunoscut-o Istanbulul” şi a dat asigurări că “toate structurile de stat sunt pregătite”.
În mai multe cartiere, inundaţiile au dus la jafuri, a informat Anatolia.
Pagubele cauzate de inundaţie sunt evaluate între 70 şi 80 de milioane de dolari (48-50 de milioane de euro), a afirmat vicepreşedintele societăţii de asigurări Axa Sigorta, Ali Erlat, citat de Anatolia.
Aproape 900 de pompieri şi echipe de salvare ale apărării civile, la bordul a circa 220 de vehicule şi 30 de bărci pneumatice sunt mobilizaţi pentru a salva persoanele aflate în dificultate, a afirmat Primăria Istanbulului, care a menţionat peste 1.000 de persoane salvate, de la începerea inundaţiilor.
Ploile torenţiale urmau să se deplaseze către est şi să piardă progresiv din intensitate, dar noi intemperii puternice erau aşteptate la Istanbul vineri şi sâmbătă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE