A fost anunţată o pauză a şedinţei Parlamentului până mâine, 11 septembrie, la orele 14:00.
UPDATE (12.30): Cu majoritatea de 53 de voturi, deputaţii au votat propunerea lui Mihai Ghimpu ca 8 comisii să aibă în componenţă câte 11 membri şi Comisia pentru Drepturile Omului - 12 membri. Cu această hotărâre, şedinţa a fost încheiată. Deputaţii se vor aduna mâine la ora 14.00 într-o nouă şedinţă de lucru unde vor propune deputaţii care vor face parte din Comisiile Permanente ale Parlamentului.
UPDATE (12.15): Deputaţii au reluat şedinţa. Se discută cea de-a treia chestiune de pe ordinea de zi: crearea comisiilor parlamentare. În urma votului au fost propuse nouă comisii: Comisia juridica, pentru numiri si imunitati; Comisia pentru politica economica, buget si finante; Comisia pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica; Comisia pentru relaţii internaţionale şi integrare europeană; Comisia pentru drepturile omului şi relaţii Iiteretnice; Comisia pentru administraţia publică, mediu şi dezvoltare regională; Comisia pentru cercetare, cultură, tineret, sport ,mass-media; Comisia agricultură şi industrie alimentară; Comisia pentru sănătate şi protecţie socială.
Ghimpu propune ca 8 comisii să aibă în componenţă câte 11 membri şi doar Comisia pentru drepturile omului şi relaţiile interetnice din 12 membri.
Deputaţii comunişti nu sunt de acord cu desemnarea numerică în cadrul şedinţei de astăzi şi solicită ca propunerile membrilor comisiilor să fie propuse în şedinţa de mâine şi votate tot atunci.
Dorin Chirtoacă: Stimaţi deputaţi comunişti, oricum nu veţi deţine majoritatea în comisii. Aveţi 48 de deputaţi împărţit la 9 comisii veţi avea câte 5 deputaţi în fiecare comisie.
Maria Postoico: Eu am dreptul la replică. Domnule deputat Chirtoacă, faceţi regulă mai bine în Consiliul Municipal că nu aveţi experienţa necesară ca să daţi indicaţii aici.
UPDATE: urmează să fie constituită componenţa Comisiilor Parlamentare. Mihai Ghimpu anunţă o pauză până la ora 12.00.
UPDATE (11.10): Biroul Permanent va avea următoarea componenţă: PCRM - Vladimir Ţurcanu, Igor Dodon, Grigore Petrenco, Maria Postoico; PLDM - Vlad Filat; PL - Anatol Şalaru; PD - Marian Lupu; AMN - Veaceslav Untilă. Potrivit Regulamentului, fracţiunii comuniste îi revin 4 membri, restul fracţiunilor vor delega câte un membru. Componenţa a fost aleasă cu vot unanim.
UPDATE: Fracţiunea comunistă a cerut o pauză pentru a-şi anunţa candidatura la funcţia de vice-preşedinte. În continuare se discută componenţa numerică a Biroului permanent al Parlamentului. Ghimpu propune ca Biroul să fie constituit din 13 deputaţi. Preşedintele, prim-vice-preşedintele şi vice-preşedinţii intră automat în componenţa Biroului. Propunerea lui Ghimpu a fost votată cu 53 de voturi.
UPDATE (11.00): Cu votul a 53 deputaţi, Iurie Ţap (PLDM), a fost ales vice-preşedinte. Deputaţii aplaudă. al doilea vice-preşeinte este ales Marcel Răducan (PD), cu 53 de voturi.
UPDATE (10.55): Mihai Ghimpu: primele consultaţii le-am purtat cu fracţiunea comunistă şi ei au solicitat funcţia de prim-vice-preşedinte. Eu propun această candidatură AIE. Dacă comuniştii insistă vom mai discuta.
Ghimpu supune la vot candidatura lui Serafim Urechean la funcţia de prim-vice-speaker. deputaţii comunişti au votat împotrivă. candidatura lui Urechean a fost aleasă cu votul a 53 de deputaţi.
UPDATE (10.50): Pauza a luat sfârşit, deputaţii şi-au luat locurile în sală.
UPDATE (10.40): Mihai Ghimpu a discutat deja cu deputaţii comunişti. Imediat după asta Vladimir Voronin a părăsit sala de şedinţe. Deocamdată, nu se cunoaşte dacă va reveni la şedinţă.
UPDATE (10.20): deputaţii au votat cea de-a 3-a propunere cu 53 de voturi. astfel vor fi trei vicepreşedinţi şi un prim-vice-preşedinte.
deputaţii au luat o pauză de 15 minute pentru ca preşedintele Parlamentului să se consulte cu fiecare fracţiune în parte în privinţa numirii vicepreşedinţilor.
UPDATE (10.17): Leonid Bujor (AMN): propun să supunem la vot propunerea lui pleşca că altfel vom discuta două zile.
Grigore Petrenco (PCRM): cât va costa bugetul de stat introducerea a două funcţii noi?
Vlad Filat (PLDM): va costa mult mai puţin decât acţiunea pe care o faceţi cu demiterea Guvernului şi lăsaţi ţara fără conducere.
Vitalie Nagacevschi (PLDM): costurile or să fie tot aceleaşi având în vedere că comuniştii au declarat că vor refuza funcţia de vicepreşedinte şi vor rămâne trei ca şi în legislatura trecută.
Mihai Ghimpu: trebuie să ajungem la o înţelegere. Propun atunci să susţinem candidatura lui Vladimir Ţurcan şi să avem 3 vicepreşedinţi şi un prim-vice-preşedinte.
Vladimir Ţurcan (PCRM): eu am propus 2 funcţii şi nu 3.
M. Ghimpu propane la vot cele trei propuneri.
UPDATE (10.07): Şedinţa a început. Deputaţii au supus la vot ordinea de zi. Urmează să fie discutate 3 chestiuni pe ordinea de zi: alegerea vicepreşedinţilor; formarea Biroului Permanent; constituirea comisiilor parlamentare.
Deputatul AMN Ion Pleşca a propus modificări în organigramă, numind 4 vicepreşedinţi şi nu 2 pentru ca fiecare fracţiune, cu excepţia PL, să aibă câte un reprezentant. Decizia a fost respinsă de comunişti.
În scurt timp, la Palatul Republicii va începe şedinţa Legislativului. Deputaţii sunt deja prezenţi în sală şi discută între ei. Astăzi, 10 septembrie, deputaţii urmează să aleagă vice-preşedinţii Parlamentului şi să formeze comisiile parlamentare.
Cu toate acestea, deputaţii comunişti au precizat anterior că nu vor accepta funcţia de vicespeaker, care le revine potrivit regulamentului. De asemenea, fracţiunii comuniste, care are 48 de mandate, îi revine conducerea a 4 comisii parlamentare.
Tot deputaţii comunişti au declarat că nu vor susţine candidatura Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al statului şi că nici nu vor propune o candidatură. În acest sens, mai mulţi analişti politici vehiculează posibilitatea alegerilor anticipate în 2010, provocate de comunişti.
Amintim că AIE are 53 de mandate, dar acestea nu sunt suficiente pentru a alege preşedintele ţării. Pentru aceasta, AIE ar avea nevoie de încă 8 voturi.