Turcia şi Rusia nu au căzut de acord în legătură cu modalităţile de rezolvare a crizei siriene, a anunţat luni la Istanbul preşedintele rus, Vladimir Putin, conform Itar-Tass, citată de Agerpres.ro.
"Rusia şi Turcia nu pot stabili momentul unei abordări reciproce asupra modalităţilor de rezolvare a situaţiei în Siria", a spus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Recep Tayyip Erdogan, citează AFP, EFE şi Associated Press.
Tensiunile între Rusia şi Turcia s-au accentuat după interceptarea în 11 octombrie de către forţele aeriene turce a unui avion de linie sirian care zbura dinspre Moscova spre Damasc şi era suspectat de Ankara că transportă o încărcătură militară destinată Ministerului sirian al Apărării, conform agenţiilor de presă internaţionale.
Rusia a afirmat că avionul transporta echipamente radar care nu sunt interzise prin convenţiile internaţionale.
Turcia a luat poziţie în favoarea rebelilor sirieni, în timp ce Moscova este unul dintre ultimii susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad şi blochează sistematic rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care condamnă regimul acestuia.
Rusia şi-a mai exprimat totodată opoziţia faţă de desfăşurarea - solicitată de Ankara - a rachetelor sol-aer Patriot ale NATO în apropierea frontierei cu Siria, estimând că aceasta creşte riscul unui conflict extins în care s-ar implica Alianţa Nord-Atlantică.
Deşi se "solidarizează" cu Turcia în ceea ce priveşte securizarea graniţelor sale, Rusia consideră că desfăşurarea de rachete Patriot în această ţară vecină va "exacerba" tensiunile privind Siria, a subliniat la Istanbul preşedintele rus.
Miniştrii afacerilor externe ai ţărilor NATO, care se reunesc marţi şi miercuri la Bruxelles, ar urma să răspundă pozitiv cererii turce, potrivit unor surse diplomatice.
Şeful statului rus a subliniat că, în pofida divergenţelor privind problema siriană, ţara sa va continua dialogul cu Turcia pe această temă. Rusia este una din puţinele ţări care oferă sprijin regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. "Vom menţine contactul cu Turcia pentru a continua să cooperăm asupra modalităţilor vizând normalizarea situaţiei în Siria", a insistat Vladimir Putin.
La Istanbul, şeful statului rus a prezidat împreună cu premierul Erdogan un consiliu de cooperare înfiinţat pentru a intensifica relaţiile bilaterale în toate domeniile.
Anterior, consilierul prezidenţial pentru politică externă Iuri Uşakov indicase că discuţiile la nivel înalt de la Ankara "se vor referi la o serie de probleme internaţionale şi regionale urgente, ca reconcilierea în Orientul Mijlociu, situaţia în Fâşia Gaza, criza în Siria, precum şi cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale''.
În pofida divergenţelor în politica internaţională, cele două ţări şi-au consolidat cooperarea în domeniile energiei şi comerţului.
Rusia este primul furnizor de gaze naturale al Turciei şi urmează să construiască prima centrală nucleară turcă, la Akkuyu, în provincia Mersin (în sudul ţării), în virtutea unui acord încheiat în 2010.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE