Membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat vrea administrare externă temporară la Companie. El invocă faptul că, la ora actaulă, ar există un blocaj în luarea deciziilor inclusiv pe linia procurării volumelor de gaz pentru anul 2025, din cauza nefuncționării noului Consiliu de Administrație
" De două luni Moldovagaz este fără conducere. Din 9 membri ai Consiliului de Administrație a rămas doar un administrator aparent (interimar). Atribuțiile lui sunt limitate de regulament: poate lua decizii până la 11.5 mln lei (sau 0.1% din valoarea patrimoniului Moldovagaz). Orice tranzacție mai mare trebuie aprobată de Consiliul de Administrație, care nu există. Cu alte cuvinte, dacă cealaltă parte solicită aprobarea tranzacției, Moldovagaz este obligată s-o confirme în 2 săptămâni, dar nu o poate face pentru că nu are Consiliu de Administrație", a explicat Tofilat.
Membrul Consiliului de observatori al Moldovagaz susţine că o soluţie în acest sens ar fi numirea unei administrări externe temporare, care să asigure funcţionarea normală a întreprinderii, până când Gazprom va accepta votarea unui Consiliu nou:
" În septembrie am expediat un proiect de lege președintelui comisiei economie, Radu Marian. Atunci a zis că vom reveni la acest subiect după alegeri. Îi solicit public să înregistreze proiectul de lege. A venit timpul să aflăm dacă există voință politică de a face ordine la Moldovagaz, sau există alte interese", a mai precizat Sergiu Tofilat.
Moldovagaz a venit cu o reacție la inițiativa lui Tofilat care a declarat că e nevoie de instituirea administrării externe la companie întrucât există un blocaj în managmentul instituției, iar din acest considerent nu se fac achiziții de gaz
„Pentru a clarifica situația în mod explicit pentru public, este important să subliniem că, în ciuda discuțiilor despre o posibilă administrare externă la „Moldovagaz”, această măsură nu este necesară în prezent. Compania își desfășoară activitatea în mod normal, asigurând continuarea achizițiilor de gaze naturale pentru a satisface nevoile consumatorilor interni, susțin surse din cadrul Moldovagaz.
Mai precis, „Moldovagaz” funcționează conform legii și a reușit deja să achiziționeze volumele de gaz necesare pentru perioada octombrie-decembrie 2024, precum și pentru perioadele de vârf din sezonul de iarnă. În plus, procesul de achiziție pentru lunile ianuarie-aprilie 2025 este în derulare, respectând reglementările impuse de ANRE și Guvernul Republicii Moldova.
„Deși există dificultăți în organizarea ședințelor Consiliului de Observatori și în comunicarea cu partea rusă, aceste probleme sunt legate de neregulile semnificative în procesul de selecție a candidaților propuși, însă ele nu afectează capacitatea „Moldovagaz” de a asigura aprovizionarea cu gaz pentru populație și industrie”, mai spun sursele.
Compania își poate continua activitatea de achiziție de gaze și de semnare a contractelor, astfel încât nu există riscul ca Republica Moldova să rămână fără gaze naturale în sezonul de iarnă.
Precizăm că dintre cei nouă membri ai Consiliului de administrație al Moldovagaz, cinci sunt reprezentanți ai concernului rus "Gazprom". În luna septembrie, în urma unui concurs organizat de Ministerul Energiei, au fost înaintați spre aprobare Consiliului de observatori al Moldovagaz noii membri ai Consiliului de administrație, însă, reprezentanții Gazprom nu ar fi venit cu un răspuns nici până în prezent.