În ultimii 8 ani am devenit şi mai săraci comparativ cu toate ţările din Europa de Est şi Caucaz, iar pentru a ajunge la nivelul de astăzi al următoarei cele mai sărace ţări din regiune (Georgia), avem de crescut cu cca 10% anual, timp de 6 ani, a declarat marţi, 15 septembrie, expertul IDIS Viitorul Victor Parlicov, în cadrul lansării ediţiei a 17-a a „Monitorului Economic”.
Potrivit lui, pentru a atinge nivelul economic al Georgiei, Moldova trebuie să obţină o creştere a PIB-ului cu 10% timp de 6 ani, iar pentru a ajunge la nivelul Gondurasului – o creştere economică de 10% timp de 4 ani, în condiţiile în care aceste ţări să nu înregistreze creşteri. ”Situaţia din R. Moldova poate fi comparată doar cu unele state africane, economiile cărora depinde remitenţe, printre care Lesoto şi Tonga”, susține Pavlicov.
Recesiunea economică globală a demonstrat vulnerabilitatea economiei la şocurile externe, cel mai afectat fiind sectorul construcţiilor. Totodată, ponderea investiţiilor productive scade al şaptelea an consecutiv în valoare reală, acestea ar putea ajunge în 2009 sub nivelul anului 2001, constată Parlicov. Potrivit expertului, în 2009 producţia industrială va scădea cu 29% faţă de anul trecut.
Expertul economic, Viorel Chivriga a subliniat că agricultura se află într-o stare devastatoare şi că nu există semne de remediere. Potrivit lui, din cauza condiţiilor meteorologice nefaste, recoltele globale ale cerealelor din grupa a II-a, ale culturilor tehnice vor fi la finele anului cu cel puţin 20% mai mici decât cele estimate în prima jumătate a anului curent. Expertul a remarcat reduceri considerabile a încasărilor vamale de la perceperea drepturilor de import-export, prognozând pentru anul 2009 o reducere a exporturilor şi importurilor cu 29,3% şi, respectiv, cu 35,8% faţă de anul 2008.
Potrivit datelor „Monitorului Economic”, experţii prognozează în 2009 o scădere a PIB cu 12,5%, căderea comerţului cu 20%, reducerea veniturilor populației cu 2%, o rată a şomajului de 9% , o datorie publică internă egală cu 11% din PIB, o datorie publică externă de 23% din PIB. Până la finele anului 2009 masa monetară va scădea cu 6,1%, rezervele valutare vor constitui 1,144 mld. lei, iar rata media la creditele acordate – 20,1%. Cursul mediu valutar faţă de dolar va atinge 11,3 lei pentru 1 dolar SUA.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE