Reuniunea miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre NATO se desfăşoară, joi şi vineri, la Bruxelles, în plin ecou al discursului rostit marţi de preşedintele american, Barack Obama, la Westpoint Academy.
Discuţiile dintre şefii diplomaţiilor NATO, reuniţi la Bruxelles, vreme de două zile, au ca punct central cererea adresată aliaţilor de către Casa Albă vizând contribuţia la efortul "asaltului final din Afganistan".
"Asalt final" întrucât preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, nu a anunţat doar suplimentarea efectivelor militare ci şi un termen precis privind începerea unei retrageri - iulie 2011. Secretarul general al Alianţei, danezul Anders Fogh Rasmussen, care a călătorit mult în ultima perioadă, a explicat, înaintea reuniunii de astăzi, că "nu este doar războiul Americii. Pericolul pornit din Afganistan îi priveşte pe cetăţenii tuturor ţărilor noastre".
După ce, luni de zile, comandantul suprem al trupelor aflate în teatrul de război, generalul Stanley McChrystal, a solicitat un plus de 40.000 de militari şi după ce Administraţia americană a anunţat că va contribui cu 30.000, rămâne ca restul aliaţilor să se lase convinşi să completeze dispozitivul de luptă.
Rasmussen afirmă că are deja promisiunea fermă pentru cel puţin 5000 de soldaţi; cercurile diplomatice vorbesc despre 770 suplimentari veniţi din partea Georgiei. Căutările continuă.
Germania aşteaptă, în acest moment, cel puţin două semnale: rezultatele conferinţei internaţionale pentru Afganistan de la Londra, din ianuarie, şi evoluţiile administraţiei rezultate, la Kabul, în urma controversatului scrutin prezidenţial.
"Trebuie să convenim, mai întâi, obiectivul, apoi strategia şi abia la final instrumentele", a explicat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle. "Refuzăm, în Germania, o dezbatere care să se poarte în jurul unui singur subiect: câţi militari trimitem?".
Salutând apariţia unui calendar, anunţat de şeful Casei Albe, Westerwelle a amintit că Afganistanul nu are nevoie doar de o soluţie militară ci şi de asistenţă la reconstrucţie. Şeful diplomaţiei de la Berlin vrea să-i vadă pe afgani manipulând singuri vasul fierbinte:
"Trebuie organizate structurile poliţiei, în aşa fel încât afganii să poată face şi singuri mai multe pentru propria securitate".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE