„Nuntă în Basarabia“, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Napoleon Helmis, este prezentat zilele acestea în competiţia oficială EurAsia a Festivalului Internaţional „Black Nights“ din capitala Estoniei, Tallinn.
Povestea este alcătuită dintre un tânăr dirijor român care se căsătoreşte cu o balerină basarabeană. Realizând că banii strânşi la nuntă nu le vor ajunge pentru a-şi cumpăra o casă în Bucureşti, cei doi se decid să facă o a doua nuntă, de data aceasta în Basarabia, pentru a-şi lua „darul“ şi de la rudele miresei. Filmul are puternice accente autobiografice, regizorul însuşi fiind, la un moment dat al vieţii sale, mire în Basarabia. Nunta e un bun prilej de abordare a realităţilor de pe ambele maluri ale Prutului, discuţiile cu tentă politică încingându-se între nuntaşi.
Filmările s-au făcut la Chişinău, în iulie 2008, şi nu fără peripeţii. Autorităţile comuniste la putere în acea perioadă au avut, printre altele, probleme cu titlul peliculei. „De ce se numeşte filmul «Nuntă în Basarabia» şi nu «Nuntă în Republica Moldova»?“, au fost întrebaţi realizatorii. Distribuţia are actori români şi basarabeni, în rolurile principale apărând tinerii Vlad Logigan şi Victoria Bobu. „Nuntă în Basarabia“ a impresionat comitetul de selecţie al Tallinn Black Nights Film Festival, care a considerat că „este un film de mare calibru care celebrează bucuria de a trăi şi omenia“.
Filmul concurează în cadrul secţiunii EurAsia alături de pelicule semnate de Bahman Ghobadi - „No One Knows About Persian Cats“, Gaspar Noe - „Enter The Void“, Kira Muratova - „The Melody For a Street Organ“, György Pálfi - „I Am Not Your Friend“. „Nuntă în Basarabia“ este coprodus de Mediana Communication - Timişoara, OWH Studio - Chişinău şi Donat Etienne - Luxemburg, producător executiv fiind Dan Raţiu. Regizorul Napoleon Helmis este prezent la Tallinn, alături de actorul Constantin Florescu şi producătorii Daniel Burlac (România) şi Donat Etienne (Luxemburg).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE