Rusia a decretat stare de urgenţă în 23 de regiuni din cauza secetei, a anunţat miercuri Ministerul Agriculturii într-un comunicat, relatează RIA Novosti.
Temperaturile anormal de ridicate se înregistrează de aproximativ o lună pe aproape tot teritoriul Rusiei, provocând numeroase incendii.
Luni a fost înregistrat un nou record, cu 35,2 grade Celsius, în timp ce meteorologii au avertizat că mercurul termometrelor ar putea urca la sfârşitul săptămânii până la 39 de grade Celsius. Totodată, ei avertizează că aceste temperaturi caniculare vor persista până la sfârşitul lui iulie.
De pe urma acestor temperaturi au avut de suferit nu numai oamenii, ci şi păsările şi animalele. Astfel, vremea neobişnuit de caldă din regiunea Moscova a determinat moartea unor arici, corbi sau a unor specii de peşti. Cele care nu au murit din cauza căldurii, au devenit mai agresive. Şerpii şi păianjenii au început să atace oamenii, în timp ce urşii, în căutare de apă, ies din pădure şi se plimbă prin sate.
Totodată, autorităţile din Moscova susţin că situaţia privind energia este sub control, însă au avut loc pene izolate, care au afectat sistemul municipal.
Un medic din cadrul serviciului de ambulanţă a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că se efectuează până la 20 de curse zilnic. "Infarcturi, creşteri sau scăderi de tensiune, insolaţie sunt departe de lista completă a apelurilor pe care le primim", a declarat el. "În plus, locuitorii Moscovei abuzează adeseori de băuturile alcoolice, considerând că, de exemplu, berea rece îi poate proteja de căldură, dar acest lucru este departe de adevăr", a adăugat el.
Numărul persoanelor din Moscova care s-au înecat a crescut spectaculos în această perioadă. În total, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, 110 persoane s-au înecat în oraş de la începutul sezonului de scăldat, la 1 iunie. Acest număr s-a triplat faţă de perioada similară din 2009.
În numai o săptămână, s-au înecat 300 de persoane în Rusia, iar de la începutul anului 2.500 de persoane, alcoolul fiind responsabil de multe dintre aceste accidente.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE