Comisia specială pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova a recepţionat în jurul orelor 23:00 actele celui de-al doilea candidat la funcţia de şef al statului, cea a academicianului neurochirurg al Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă din Chişinău, Stanislav Gropa.
Membrul Comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui R. Moldova, Iurie Munteanu a comunicat pentru BASA-press că această candidatură a fost înaintată de 15 deputaţi, din partea Partidului Comuniștilor (PCRM). Actele candidatului Stanislav Gropa au fost depuse la Comisia specială conform Legii, precum consimţământul scris al acestuia, certificatul medical, declaraţia privind toate veniturile din anii 2008-2009 şi un CV.
Prima candidatură înregistrată pentru funcţia de şef al statului a fost a premierului în exerciţiu, Zinaida Greceanîi. Aceasta a fost susţinută de 33 de deputaţi, din partea PCRM.
Conform Legii, în funcţia de preşedinte al R. Moldova poate fi ales orice cetăţean cu drept de vot care are 40 de ani, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai puţin de zece ani.
Candidatura pentru funcţia de şef al statului poate fi propusă de persoana care îşi înaintează propria candidatură susţinută de cel puţin 15 deputaţi. Deputaţii care au semnat propunerea candidaturii pentru funcţia de şef al statului nu au dreptul să mai susţină o altă candidatură.
Alegerile preşedintelui R.Moldova vor avea loc la 20 mai. Anterior, reprezentanţii partidelor de opoziţie - PL, PLDM şi AMN au anunţat că nu vor participa şi nu vor înainta nicio candidatură la funcţia de şef al statului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE