Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat oficial, într-un răspuns pentru publicația Podul.ro, faptul că liderul partidului extremist AUR, George Simion are o interdicție de 3 ani de intrare pe teritoriul statului ucrainean, notează G4media.ro

„În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în răspuns.

Cei 3 ani ar expira în martie 2024, însă e mai mult decât previzibil că interdicția va fi prelungită, mai scrie Podul.ro

Solicitarea Podul.ro către Serviciul de Securitate al Ucrainei vine ca urmare a dezvăluirilor făcute de ex-ministrul Apărării din Republica Moldova, unionistul Anatol Șalaru, dar și ca urmare a dezvăluirilor jurnaliștilor de la obozrevatel.com (publicație ucraineană de limba rusă) în legătură cu întâlnirile pe care liderul AUR, George Simion, le-ar fi avut cu rezidentul FSB de la Cernăuți.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat, în martie, că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al seviciul secret rusesc FSB.

Fostul ministru moldovean a susținut că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. De asemenea, el a precizat că nu a văzut niciun document oficial în acest sens. George Simion a respins acuzația, afirmând că fostul ministru moldovean e o „conservă”.

„A ieșit o conservă de la Chișinău să spună că Simion s-a văzut cu șeful securității din Rusia la Cernăuți. Minciună. Nu m-am văzut în viața mea cu Tcaciuc de care zice Șelaru, nici cu șeful spionajului rusesc”, a spus Simion.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion a primit în ultimii ani mai multe interdicții de intrare în R. Moldova. Prima interdicție de intrare a fost în martie 2009, în epoca lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică.

În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. Era de câțiva ani liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În mai 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională. Peste câteva luni, în septembrie, decizia de expulzare fusese suspendată în instanță, iar în februarie 2016 - anulată.

În 2018, anul centenarului, îi aduce o noua expulzare lui George Simion, tot pentru cinci ani, în vigoare și astăzi. S-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE