Regiunea din stânga Nistrului se confruntă cu perspectiva unei crize energetice majore, în cazul în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi sistat de la 1 ianuarie 2025. Regiunea ar putea rezista între 8 și 10 zile, folosind rezervele existente, iar într-un scenariu mai optimist Gazprom ar putea înjumătăți cifra de 5, 7 mln m3 pe zi la 2,5 mln m3 pe zi, de gaze livrate. Transnistria are în prezent rezerve de cărbune pentru 50 de zile pentru a înlocui gazul pentru producerea de energie electrică.Această cantitate ar acoperi consumul propriu al regiunii transnistrene, dar nu ar permite menținerea producției de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan, principalul furnizor de energie pentru Republica Moldova. Deocamdată, nu este clar din ce direcție ar putea veni aceste volume de gaze, iar mai mulți experți înclină spre ideea că epoca tranzitului gazului rusesc prin Ucraina a luat sfărșit.
Operatorul de transport, VestMoldTransgaz va anunța pe 16 decembrie, după ora 16:00, dacă au fost rezervate capacități pentru transportul gazelor prin Ucraina. Această decizie este esențială pentru a determina dacă regiunea transnistreană va continua să primească gaze naturale sau va intra într-o criză energetică severă. Desigur, capacitatea ar putea fi încă rezervată începând cu 31 decembrie pentru ziua următoare după încheierea acordului de tranzit existent la 1 ianuarie 2025, dar ar fi semnificativ mai scump decât capacitatea lunară.
Deși din punct de vedere logistic nu ar fi nicio problemă în asigurarea gazului și a capacității de aprovizionare a Transnistriei din sud, vulnerabilitatea provinciei constă în faptul că redirecționarea gazului ar duce la costuri mai mari, care ar trebui să fie plătite în cele din urmă de Moldova.
Mai mult, Moldova depinde de energia electrică generată din importurile de gaze rusești în Transnistria.
De ce ar putea Gazprom să oprească gazul către Transnistria controlată de ruși?
- să destabilizeze Moldova înaintea alegerilor parlamentare din 2025 care ar putea duce la o criză umanitară, spun comercianții
- o criză umanitară ar putea forța UE să convingă Ucraina să reînnoiască tranzitul.
Acest lucru ar oferi o scuză plauzibilă pentru oficialii ucraineni să accepte un nou acord de tranzit fără a se teme că acordul va fi respins de populația ucraineană mai largă chiar dacă Rusia continuă să îi bombardeze.
În prezent, Republica Moldova cumpără cea mai mare parte a energiei de la Cuciurgan la un preț de 66 USD per MWh. Or, în cazul în care vor fi sistate livrările de la Cuciurgan, Chișinăul se va trebui să cumpere energie de pe bursă, la un preț care este dublu. Iar estimările arată că în cazul unei eventuale achiziții de energie de pe piețele externe la un preț de aproximativ 150 de euro/MWh, tariful final pentru consumatori ar putea crește cu până la 50%. Aceasta ar însemna estimativ un tarif de aproximativ 3,50 lei/kWh, comparativ cu actualul tarif mediu de 2,50 lei/kWh.
Începând cu 1 ianuarie 2025, Ucraina va înceta tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, decizie care va avea un impact direct asupra Republicii Moldova. Principala problemă vizează centrala electrică de la Cuciurgan, care produce energie electrică utilizând gaz rusesc furnizat gratuit.