Aleksandr Babakov, vicepreşedinte al Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), responsabil cu relaţiile cu statele membre CSI (Comunitatea Statelor Independente - toate fostele republici sovietice, mai puţin ţările baltice şi Georgia) a apreciat drept ”absurdă” aspiraţia unor forţe politice din R. Moldova de a se integra în România, într-un amplu interviu apărut în publicaţia ucraineană Segodnia, preluat de Agerpres.
”Să lupţi atâţia ani pentru suveranitate, iar apoi să o sacrifici este cel puţin surprinzător, din punctul meu de vedere. Cetăţenii moldoveni au tot dreptul să considere o astfel de poziţie drept trădarea intereselor naţionale”, a afirmat Babakov, de altfel născut în 1963 la Chişinău, în prezent rezident rus, unul din liderii facţiunii Rusiei Juste, al doilea partid ca pondere în Duma de Stat, după Rusia Unită, formaţiunea condusă de premierul Vladimir Putin.
”De aceea, cred că ideea integrării R. Moldova în România nu are cum să se realizeze vreodată”, a apreciat el, subliniind că, la ora actuală, R. Moldova este un stat suveran care are o relaţie nu prea simplă cu Transnistria.
Referindu-se la dosarul transnistrean, deputatul rus a evocat Memorandumul Kozak, ce prevedea federalizarea R. Moldova.
”Nu a fost o idee rea la vremea respectivă. Această variantă ar fi păstrat deopotrivă integritatea teritorială a R. Moldova şi ar fi creionat o posibilă rezolvare a diferendului transnistrean”, a menţionat Babakov, adăugând că ”ceea ce se întâmplă astăzi la Chişinău nu poate să nu îngrijoreze Rusia, pentru că Moldova este o republică ex-sovietică şi foarte mulţi locuitori ai acesteia sunt legaţi de Rusia printr-o istorie comună”. În plus, Republica Moldova este un important partener al Rusiei în regiune, a mai spus el.
”În prezent, R. Moldova a rămas practic fără preşedinte şi deocamdată nu este clar cum vor depăşi această situaţie politicienii moldoveni. Absenţa stabilităţii politice duce inevitabil la instabilitate economică. Având în vedere că economia moldoveană este orientată în mare parte spre Rusia, acest aspect nu poate să nu ne îngrijoreze”, a mai spus vicepreşedintele Dumei în interviul publicat de Segodnia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE