Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7 grade, s-a produs marţi seară în Haiti, în largul capitalei Port-au-Prince, anunţă Institutul american de Geofizică (USGS). Potrivit USGS, cutremurul a avut magnitudinea de 7,0 grade, iar epicentrul a fost localizat la aproximativ 15 kilometri în largul oraşului Port-au-Prince, la o adâncime de zece kilometri.
Surse citate de site-ul New York Daily News au declarat că mai multe clădiri, inclusiv un spital din oraşul Petitionville, s-au prăbuşit din cauza cutremurului. Numeroase persoane în stare de şoc au ieşit pe străzile din capitala Port-au-Prince.
Ambasadorul haitian la Washington a declarat pentru postul de televiziune CNN că Guvernul de la Port-au-Prince va solicita ajutorul Statelor Unite. "Este o catastrofă de mari proporţii. Singurul lucru pe care îl putem face acum este să ne rugăm şi să sperăm că va fi bine", a declarat ambasadorul haitian, Raymond Joseph.
Casa Albă a anunţat că Statele Unite monitorizează situaţia din Haiti şi sunt pregătite să ofere asistenţă. "Suntem pregătiţi să oferim asistenţă, pregătirile au început", a declarat preşedintele SUA, Barack Obama, citat de CNN.
Potrivit unui jurnalist al postului de televiziune Haitipal, care a intervenit prin telefon în direct din Port-au-Prince, "Palatul naţional, Ministerul Finanţelor, Ministerul Lucrărilor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Culturii, Palatul Justiţiei, Şcoala Normală Superioară" s-au prăbuşit.
Deocamdată nu există informații exacte cu privire la numărul de victime, însă un doctor din Port-Au-Prince a declarat că se așteaptă ca numărul acestora să fie de ordinul sutelor.
Haiti este cea mai săracă țară americană și are una dintre cele mai vulnerabile economii din lume. 70% din populație trăiește cu mai puțin de 2 dolari pe zi, iar jumătate din locuitori sunt șomeri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE