Rusia a recomandat Turciei să nu instaleze rachete Patriot în apropierea graniţei cu Siria. Moscova incurajeaza Ankara sa caute si sa gaseasca o solutie politica, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe, citat de agentiile de presa.
"Militarizarea frontierei turco-siriene este un semn îngrijorător", a apreciat Aleksandr Lukaşevici, comentând cererea oficiala adresata Aliantei Nord-Atlantice de Ankara, în vederea dislocarii de rachete pe teritoriul turc.
"Indemnul nostru pentru colegii turci este altul: utilizarea potenţialului de influenţă asupra opoziţiei siriene pentru a se ajunge mai repede la demararea unui dialog intersirian, şi nicidecum folosirea forţei pentru a provoca o întorsătură periculoasă a situaţiei", a adăugat diplomatul rus. "Am văzut reacţia partenerilor noştri din NATO", a mentionat purtătorul de cuvânt.
"Este de la sine inteles ca astfel de demersuri nu au darul de a creste optimismul in vederea identificarii unei soluţii politice rapide" în Siria, a estimat Lukasevici. Miercuri, Turcia a cerut oficial membrilor NATO instalarea de rachete de apărare antiaeriană şi antirachetă de tip Patriot de-a lungul graniţei cu Siria. O solicitare sustinuta in mod deosebit de Statele Unite şi Franţa.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Ramussen, a indicat că organizaţia analizează "fără întârziere" cererea turcă. Dintre cei 28 de membri NATO, doar de Germania, Olanda şi Statele Unite posedă baterii de rachete Patriot. Rusia, parteneră de mult timp a regimului sirian căruia îi furnizează armament în pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori în cadrul ONU, alături de China, rezoluţiile occidentale care vizează presiuni prin ameninţarea cu sancţiuni pentru regimul de la Damasc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE