Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, 6 mai, că pensiile vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse masiv subvenţiile, banii urmând să fie alocaţi ţintit către cei care au nevoie de sprijin financiar.
Într-o declaraţie susţinută la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Guvernul a ales cea de-a doua variantă în negocierile cu FMI: restructurarea dură a cheltuielilor publice. Scad pensiile, scad salariile bugetarilor şi ajutorul de şomaj. Prima variantă era la fel de neagră: creşterea TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi reducerea salariilor bugetare cu 20%.
“În primul rând este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%, iar până la sfârşitul anului, şefii de instituţii au obligaţia să-şi facă selecţia, să-i aleagă pe cei mai buni şi nu clientela politică, în aşa fel încât în anul 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele pe care le au acum”, a spus preşedintele.
“De asemenea, în ceea ce priveşte pensiile, Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde de euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, şi numeric şi ca nivel de plată, ar mai trebui circa încă 500 de milioane de euro, care nu există”, a spus şeful statului român.
El a adăugat că, având în vedere că aceşti bani nu există, “este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15%”.
“De asemenea, se va proceda la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii recuperaţi din subvenţii, vor fi alocaţi ţintit către cei care în mod real au nevoie de sprijin financiar”, a mai spus Băsescu.
El a oferit şi un exemplu. “Este vorba despre sistemul de încălzire din Bucureşti. Acesta beneficiază de subvenţii masive din partea Primăriei Capitalei, dar şi a bugetului de stat. Fără deosebire de veniturile pe care le au, toţi cetăţenii din Bucureşti şi firmele racordate la sistemul centralizat, primesc încălzirea subvenţionată. Or, subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda subvenţie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la încălzirea centrală, dar, dacă aş fi, deşi am cel mai mare salariu teoretic din administraţie, aş primi această subvenţie. Când în mod real, ea trebuie adresată cetăţeanului care are nevoie de ea”, a explicat şeful statului.
Şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15% a mai spus preşedintele României.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE