Prăbuşirea industriei şi comerţului în Europa de Est a împins economiile din această zonă în recesiune, în primul trimestru, conform datelor statistice publicate în această săptămână de România, Ungaria şi Cehia.
Regiunea este grav afectată de criza financiară globală, care a blocat fluxul creditării şi a lovit grav cererea pentru bunuri. Statisticile revizuite privind PIB-ul Ungariei arată o contracţie anuală de 6,7% pentru primul trimestru, depăşind estimarea preliminară de 6,4%. Acest nivel este cel mai slab înregistrat vreodată de Ungaria, de când a început publicarea datelor statistice în 1996.
Ungaria a afişat un excedent comercial de 429 milioane euro în aprilie, după ce în martie nivelul se ridica la 502,6 milioane euro, conform datelor preliminare. "Scăderea producţiei industriale a dus la reducerea valorii indicilor", a declarat un statistician al KHS, Peter Szabo. "Cheltuielile de consum ale gospodăriilor au cunoscut de asemenea reduceri considerabile", a adăugat alt statistician, Pal Poszonyi.
"Singurul lucru pozitiv este că importurile au scăzut mai mult decât exporturile, lucru cauzat de cererea scăzută", a adăugat acesta. Ungaria a evitat un colaps financiar în octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
O comprimare mai puternică ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare, peste cele 200 miliarde de forinţi (898 milioane dolari) anunţate în februarie, pentru temperarea deficitului bugetar în linie cu termenii impuşi de acordul din octombrie cu FMI.
În Cehia, biroul de statistică a confirmat raportul preliminar ce afişa o contracţie anuală de 3,4% în primul trimestru din 2009. Datele separate privind inflaţia au arătat că preţurile au avut o evoluţie stabilă în aprilie, sub estimările pieţei, ce miza pe o creştere de 0,1%.
Creşterea va atinge cel mai mic nivel în următoarele două trimestre, iar economia Cehiei ar putea reveni pe creştere în 2010.
Cehia nu a fost afectată foarte grav de criza economică actuală, chiar dacă moneda sa, coroana, a avut de suferit în ultimele săptămâni, după ce a cunoscut o apreciere importantă în cursul verii.
O comprimare economică de 2% în 2009 ar putea adânci deficitul bugetar până la 120 miliarde coroane cehe (4,55 miliarde euro).
În ceea ce priveşte România, produsul intern brut a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 6,2% faţă de perioada similară din 2008, conform Institutului Naţional de Statistică, instituţie ce a revizuit datele iniţiale, ce indicau o contracţie de 6,4%. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut în aprilie cu 9,7% faţă aceeaşi lună din 2008, mai ales ca urmare a scăderii vânzărilor de carburanţi şi mărfuri nealimentare.
Importurile au scăzut cu 40% în aprilie, iar exporturile s-au redus cu 23% faţă de luna similară din 2008, deficitul comercial al României reducându-se pentru a şaptea lună la rând, la 835,1 milioane euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE