Moscova a reacționat prin purtătorul de cuvânt al președintelui Putin la ultimele evenimente din stânga Nistrului. Dmitri Peskov a recunoscut că situaţia dintre Transnistria și Moldova „este departe de a fi previzibilă şi calmă”. Rusia s-a declarat miercuri deschisă să ajute Transnistria, ai cărui reprezentanţi au cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa a ceea ce ei au numit „presiunea sporită” din partea Chişinăului, informează EFE, citată de Agerpres, notează Digi24.ro

„Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei conferinţe cu un grup de studenţi.

La aşa-zisul Congres al „deputaţilor de la toate nivelurile” din Transnistria, întrunit săptămâna trecută la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a fost adoptată o rezoluţie oficială prin care se cerea „protecţia” Rusiei în faţa a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei transnistrene din partea guvernului moldovean. Iniţial, apelul transnistrean de săptămâna trecută a fost interpretat ca o solicitare de ajutor militar, dar autorităţile separatiste au clarificat că este vorba de o cerere de asistenţă strict politică pentru reactivarea negocierilor în vederea soluţionării conflictului. Peskov a recunoscut că situaţia dintre Transnistria și Moldova „este departe de a fi previzibilă şi calmă”

„Acolo locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autorităţile de la Chişinău. Desigur, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor ţine cont de părerea acestor oameni”, a declarat Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului şi-a exprimat, totodată, încrederea că Republica Moldova nu va urma sfaturile niciunei puteri din afara regiunii şi nu va alege „calea confruntării şi represiunii poporului”.

„Acest lucru va duce la o catastrofă”, a adăugat el şi a denunţat că „bacilul rusofobiei se înmulţeşte” în Republica Moldova.

Peskov a criticat şi faptul că unii lideri consideră că a paria pe apropierea de Uniunea Europeană înseamnă a fi „duşmani” ai Rusiei. „Este o greşeală teribilă. Sperăm ca la Chişinău să se înţeleagă cât de monstruos este”, a spus el.

Precizăm că Serviciul de Informații și Securitate a anunțat recent că a intrat în posesia mai multor date care indică faptul că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină Moldova sub sfera sa de influență.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE