Guvernul va propune Parlamentului proiectul privind constituirea în RM a unei Camere Agricole Naționale și zece camere agricole regionale. Asociația „Forța Fermierului” se opune conceptului și spune că ministerul nu vrea decât să „colectivizeze” silit agricultorii și că în realitate se urmărește  imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli.

Constituirea unei Camere Agricole Naționale și zece camere agricole regionale vor contribui la susținerea și dezvoltarea comunității agricole, promovarea integrării tehnologiilor noi, inovațiilor, precum și a bunelor practici din domeniu.

„Camerele agricole vor fi arondate teritorial în 10 regiuni ale țării și vor replica locațiile, unde avem astăzi AIPA. Este vorba despre Chișinău, Orhei, Ungheni, Florești, Edineț, Hâncești, Cahul, Căușeni, Bălți și Comrat. Trebuie să asigurăm o cooperare eficientă și un dialog permanent între factorii de decizie și fermieri. Noi vorbim și despre consolidarea capacităților de absorbție de către fermieri a noilor tehnologii. A instrumentelor disponibile, precum și a fondurilor de sprijin destinate dezvoltării agriculturii, mediului rural și al infrastructurii. Asigurarea accesului acestora la servicii de consultanță, consiliere agricolă și formare continuă”, a spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea,

Potrivit ministrului prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale. În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Conform proiectului, vor deveni membri ai camerelor agricole cei care au în proprietate cel puțin două hectare de teren agricol arabil sau un hectar de teren ocupat de culturi multianuale sau legume. Legea urmează să fie aprobată de Parlament.

Asociația Forța Fermierilor critică conceptul prezentat de Guvern, cu care nu sunt de acord. Fermierii spun că acest document, de-facto, prevede asocierea forțată a fermierilor și ingerința directă a autorităților statale în procesul constituirii camerelor agricole.

„ Chiar dacă ministerul agriculturii încearcă să camufleze „colectivizarea” silită a agricultorilor sub forma de persoană juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește  imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor  organizații necomerciale ale agricultorilor din toata țara cu OBLIGAREA tuturor fermierilor să devină membrii acestora (art. 8, alin.(2) din proiectul de lege). Mai mult ca atăt,  în conformitate cu art. 35, alin. (2), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va convoca adunarea generală a camerelor agricole regionale pentru alegerea organelor de conducere ale acestora.

Fermierii mai spun că Asociația nu are nimic împotriva apariției camerelor agricole ca încă o formă de asociere benevolă a producătorilor agricoli, doar că în redacția propusă de Guvern se încalcă dreptul la liberă asociere și nu există nici o justificare rațională a obligării tuturor fermierilor să devină membrii acestor camere agricole.

„ În general, este foarte ciudat și periculos ca în plin proces de integrare europeană autoritățile abilitate propun un proiect de lege, care constrânge vădit drepturile fundamentale ale omului. Nu avem altă explicație decât ideea fixă a ministrului actual al agriculturii de a distruge mai multe asociații de agricultori și de a crea un sistem de organizații ale fermierilor, subordonate ministerului. În acest context, organizația noastră se adresează către Parlamentul Republicii Moldova în vederea organizării urgente a consultărilor publice pe documentul respective și modificării conceptuale a acestuia. Totodată, îndemnăm alte asociații de profil agricol să conștientizeze pericolul acestui proiect pentru societate civilă din domeniul agriculturii și să se implice în vederea neadmiterii aprobării legii în redacția propusă”, menționează fermierii

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE