Părinții care decid să-și înscrie copilul într-o altă școală decât în cele cu un număr mai mic de 50 de elevi vor beneficia de o alocație neimpozabilă. Măsura se conține în proiectul de lege privind modificarea Codului Educației, aprobat astăzi de către cabinetul de miniștri.
Alocația, în valoare de 1.000 de lei, va fi acordată lunar, pentru un termen de doi ani, calculat de la data înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ primar sau secundar general. Plata alocației va fi suspendată pe parcursul lunilor iunie-august, inclusiv. În prezent, în Republica Moldova, există 102 școli cu un număr de elevi mai mic de 50.
Acești copii vor beneficia de alimentație gratuită și, pentru transportarea lor, urmează să fie achiziționate 70 de autobuze școlare.
Alocațiile vor fi acordate părinților începând cu septembrie 2024. Autoritățile estimează că, în perioada septembrie-noiembrie 2024, 20% dintre elevi vor alege să meargă într-o altă instituție de învățământ. În acest sens, costul total pentru alocații oferite către 1.000 de părinți va fi de 3 milioane de lei. În anul 2025, 40% dintre elevi ar urma să fie transferați, costurile pentru alocații urmând să ajungă la 18 milioane de lei.
Totodată, cadrele didactice din instituțiile publice de învățământ primar sau secundar general, cu un număr mai mic de 50 de elevi, desemnate de către Ministerul Educației și Cercetării, vor beneficia de alocație, în cazul în care vor fi încadrate într-o altă instituție de învățământ general. Alocația pentru sporirea accesului la educație este neimpozabilă.
O altă modificare aprobată de Guvern la Codul Educației se referă la elevii nedisciplinați care ar putea fi exmatriculați din instituțiile de învățământ. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, elevii care sunt la liceu și comit o abatere foarte gravă, cum ar fi violență în raport cu ceilalți colegi sau profesori, vor răspunde în fața legii.
„Instituțiile de învățământ trebuie să fie un spațiu sigur pentru cadrele didactice și pentru elevi, unde violența, bullyingul nu-și au locul, iar asemenea lucruri nu pot fi tolerate. Pentru încălcări disciplinare mai ușoare, putem vorbi despre îndepărtarea temporară de la ore sau suspendarea până la 15 zile pe an, dar nu mai mult de cinci zile în urma unui singur incident”, a declarat Dan Perciun.
Proiectul mai prevede că elevii care vor fi exmatriculați pentru o abatere gravă riscă să nu mai poată fi încadrați în nicio altă instituție de învățământ. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, toate aceste sancțiuni vor putea fi contestate de către elevi și părinți.
Proiectele urmează să fie prezentate Parlamentului.