Cele două procuraturi specializate, PA și PCCOCS, vor fi lichidate, urmând a fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat de deputatul PAS, Igor Chiriac. După intarea în vigoare a legii șeful interimar al instituției va fi desemnat de către procurorul general. Conform proiectului, PA și PCCOCS își vor înceta activitatea la 30 de zile după intrarea în vigoare a legii și, prin urmare, se vor încheia și mandatele procurorilor șefi, Veronica Dragalin și Victor Furtună, dar și ale adjuncților acestora.

Până la închiderea celor două procuraturi, procurorii și adjuncții lor vor putea fi transferați, cu acordul lor, la alte procuraturi teritoriale, dar nu în funcții de conducere.

PACCO va fi specializată în domeniul combaterii infracțiunilor de corupție și a actelor conexe actelor de corupție, precum și în domeniul combaterii criminalității organizate, a terorismului și a torturii.

Inițial, noua procuratură va avea un șef interimar, iar ulterior CSP va organiza un concurs atât pentru funcția de conducere, cât și pentru ceilalți procurori din cadrul structurii.

Potrivit proiectului de lege, activitatea și performanțele procurorului-șef al PACCO va putea fi evaluată. Evaluarea se poate face la cererea procurorului general sau a cel puțin unei treimi din membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În acest caz, se formează o comisie de evaluare ad-hoc, stabilită de CSP.

Evaluarea nu poate avea loc mai des decât o dată la doi ani și doar pentru perioada în care procurorul-șef a activat efectiv în funcție. În acea perioadă de activitate, nu se pot iniția mai multe evaluări.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS),Olesea Stamate a declarat că nu va vota proiectul înaintat de către colegii săi din fracţiune privind lichidarea Procuraturii Anticorupţie (PA) şi a Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale şi crearea unei noi Procuraturi. Stamate susţine că nu crede că iniţiativa Parlamentului ar fi o soluţie pentru eficientizarea activităţii PA.

"El nu a fost transmis anticipat ca să-l putem examina la cald, respectiv, fără să citesc proiectul, eu nu obişnuiesc să semnez... De principiu eu nu cred că asta este o abordare corectă faţă de aceste instituţii. Ele sunt într-un proces, la moment frânat de verificare a integrităţii, de aşa numitul Vetting, sunt anumite procese care sunt în desfăşurare şi nu ştiu dacă soluţia cea mai bună pentru a eficientiza activitatea lor este dizolvarea şi comasarea acestora"

Și deputatul PAS, Lilian Carp a anunţat că nu a semnat proiectul elaborat de colegii săi ce prevede lichidarea celor dou procuraturi. Carp a spus că dorește să obțină o expertiză juridică asupra proiectului promovat de colegii săi.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău susţine că proiectul de lege înaintat de Parlament privind lichidarea celor două procuraturi specializate şi crearea unei noi Procuraturi este unul neconstituţional şi are drept scop înlăturarea şefului PA, Veronica Dragalin. Potrivit lui Plîngău, în această situaţie, chiar dacă proiectul va fi votat, Curtea Constituţională (CC) va fi obligată în termeni restrânși să suspendeze efectele legii și s-o declare neconstituțională "asta dacă judecătorii Curții, pe final de mandat vor să-și păstreze un gram de demnitate și să nu intre în istorie ca precedenta componență". Politicianul a mai anunţat că va pregăti o notă informativă în adresa Curții Constituționale şi va solicita o întrevedere cu partenerii de dezvoltare care finanțează reformele justiției.

Potrivit acestuia, proiectul noii Procuraturi, ar reprezenta, de fapt "eliminarea oricărei posibilități ca vreun procuror să investigheze vreodată orice demnitar sau funcționar aflat la putere, pentru că asta ar putea duce la lichidarea instituțională a acestui procuror", crede politicianul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE