Proiectul noului Cod funciar a fost examinat de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară. Scopul proiectului de lege este reglementarea regimului juridic al fondului funciar și al relațiilor funciare stabilite între persoane, fiind propusă și o nouă clasificare a terenurilor și modurilor de folosință a acestora.
Potrivit autorului inițiativei legislative, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin elaborarea proiectului Codului funciar în redacție nouă s-a urmărit crearea unui cadru normativ de reglementare a relațiilor funciare adaptat la noile realități. Documentul conține prevederi referitoare la o nouă clasificare a terenurilor, modurile de folosință ale acestora, proprietatea asupra terenurilor, clasificări ale terenurilor cu destinație agricolă, ale fondului forestier, fondului apelor, terenurilor destinate construcțiilor și amenajării, ale celor cu destinație specială, precum și ale celor destinate ocrotirii naturii și de valoare istorico-culturală. Unul dintre capitolele documentului se referă la normele privind vânzarea terenurilor, precum și la obligațiunile proprietarilor de terenuri.
În proiect este reglementat și modul de schimbare a destinației terenurilor, de compensare a pierderilor cauzate de schimbarea destinației acestora. De asemenea, sunt prevăzute norme ce țin de retragerea unor terenuri din circuitul agricol, acțiuni de protecție și de ameliorare a solului, monitoringul calității solului etc. Noua lege conține și norme referitoare la controlul de stat în domeniul relațiilor funciare, soluționarea litigiilor funciare și răspunderea pentru nerespectarea legislației funciare. Astfel, controlul de stat asupra utilizării și protecției terenurilor va fi exercitat de Guvern și de autoritățile administrației publice locale.
Totodată, în noul Cod funciar se regăsesc o serie de prevederi preluate din Legea privind reglementarea de stat a regimului proprietății funciare, cadastrul funciar de stat și monitoringul funciar, din Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, precum și din alte acte normative din domeniu, care vor fi abrogate la dată intrării în vigoare a noului Cod, adică la expirarea a 12 luni de la publicarea acestuia în Monitorul Oficial.
Comisia de profil a aprobat raportul la proiectul de lege și îl va propune plenului legislativului spre dezbateri, în prima lectură.