Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Fiodor Gagauz, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco, Ivanka Koksal și membrii din Adunarea Populară a Găgăuziei au sesizat Curtea Constituțională privind exercitarea controlului constituționalității prevederilor Legii privind rambursarea TVA și a accizelor pentru antreprenorii din Autonomia Găgăuză din bugetul regional. Legea a fost promulgată recent de Președintele țării și va intra în vigoare din 1 noiembrie 2023.

Deputatul Grigore Novac a menționat că asemenea legi creează bariere în dialogul stabilit de legislativul țării cu reprezentanții Adunării Populare din Găgăuzia:

„Considerăm că legea dată are menirea să îndepărteze Găgăuzia de Chișinău. În calitate de membru al Comisiei mixte formată din deputații Parlamentului RM și Adunarea Populară a Găgăuziei, menită să armonizeze legislația națională cu cea a Autonomiei, consider că astfel de acțiuni afectează dialogul stabilit cu atâtea eforturi”.

Fiodor Gagauz a subliniat că Legea promulgată de șeful statului are un caracter antigăgăuz. Potrivit deputatului, prevederile privind restituirea accizelor și a TVA din bugetului regional vine în contradicție cu legislația națională, care stabilește altfel.

De asemenea, deputatul socialist a atenționat asupra procedurilor în care legea a fost adoptată – în grabă mare și cu organizarea unor pseudoconsultații.

„Pe 17 iulie proiectul de lege a fost înregistrat, iar pe data de 31, fără dezbateri și consultări, a fost adoptat în prima lectură. Discuțiile în comisia de profil au durat 4 minute, după care au fost organizate pseudo consultări cu autoritățile regionale unde argumentele expuse de partea găgăuză nu au fost auzite. Pe 5 octombrie legea a fost aprobată, iar pe 23 octombrie – promulgată. Deja din 1 noiembrie aceasta intră în vigoare ceea ce este, de asemenea, ilegal, deoarece asemenea modificări ale legislației fiscale de regulă sunt aplicate cel puțin după șase luni de la adoptare”, a subliniat Fiodor Gagauz, adăugând că legea are un caracter discriminatoriu și poate genera o reacție negativă din partea regiunii.

Elena Iurcenco, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea PSRM, a remarcat că în urma acestei legi, adoptate fără a fi ascultată opinia locuitorilor Autonomiei, bugetul regional va pierde circa 100 mln. de lei, vor fi stopate mai multe proiecte sociale de susținere a tinerilor familii, de asigurare a alimentației gratuite a elevilor din clasele I-IX ș.a.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat anterior că legea votată de Parlament vine să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul UTA Găgăuze. Doar în ultimii 5 ani, spunea Marian, bugetul central a rambursat peste 640 milioane lei în calitate de sumă TVA către UTAG, ceea ce nu este corect, întrucât taxele sunt încasate în bugetul local, nu central.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE