Procesul în care Radovan Karadzici, cel mai căutat criminal de război, arestat în 2008 începe astăzi, 26 octombrie la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), la 14 ani de la încheierea războiului din Bosnia, relatează Euronews.  
Judecătorii sud-coreean O-Gon Kwon, britanic, Howard Morrison și Melville Baird, din Trinidad Tobago, au deschis ședința la 09.00 (10.00, ora Moldovei) la Haga.
Masacrul din Srebreniţa, în cursul căruia peste 7.000 de tineri şi bărbaţi musulmani au fost executaţi în iulie 1995, este în centrul actului de acuzare, alături de cele privind atacurile şi bombardamentele asupra Sarajevo, care au ucis 10.000 de civili în patru ani de război.
Radovan Karadzici  a fost arestat la Belgrad, pe 21 iulie 2008, după 13 ani de fugă și este cel mai înalt responsabil al conflictului bosniac judecat de TPI. Este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia-Herţegovina (1992-1995).
Radovan Karadzici, care dorea, împreună cu aliatul său, fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, să formeze "Serbia Mare" în care să includă peste 60% din teritoriul Bosniei, este, de asemenea, acuzat de uciderea a sute de civili pe străzi, în case sau tabere de prizonieri din 19 regiuni bosniace.
Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia a decis să se apere singur în faţa judecătorilor, asemenea lui Slobodan Miloşevici, mort în 2006 în timpul procesului de la Haga, deschis patru ani mai devreme.
Karadzici este de profesie psihiatru și are 64 de ani. S-a autodeclarat preşedinte al unei republici sârbe, aflate pe teritoriul Bosniei, la scurt timp după ce fosta republică Iugoslavă îşi declarase independenţa, în 1992.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE