Direcţia Generală Tineret şi Sport anunță că redeschide, grupele cu program prelungit din școlile Capitalei începând cu ziua de luni, grație unui mecanism elaborat în acest sens de către Primăria Chișinău. Asigurarea a fost dată de către Andrei Pavaloi, şeful adjunct al Direcţiei Generale Tineret şi Sport din municipiul Chişinău.

„Deci, de luni 29 ianuarie 2024, instituțiile de învățământ pot deschide larg ușile grupelor cu program prelungit fără ca directorii instituțiilor să riște ceva sau să încalce vreun punct din lege? Absolut legal pentru directorii instituțiilor de învățământ, pentru părinți, pentru toată lumea care acceptă să meargă pe acest mecanism.”

Iar acest mecanism, spune Andrei Pavaloi, constă în faptul că, în continuare, părinții vor trebui să achite pentru grupele cu program prelungit între 360 și 690 lei lunar.

„Ca urmare a calculelor pe care le-au făcut colegii economiști, am constatat că pentru trei ore este vorba despre 360 de lei, iar pentru șase ore - 690 de lei lunar. Este un preț în care sunt incluse doar plățile salariale ale cadrului didactic și așa cum ne obligă legea, urma să includem și cheltuieli de întreținere, adică 32 de lei lunar pentru întreținere, și anume: apa și energia electrică”, a mai spus funcționarul

Totodată, cunoscând situația din sistemul de învățământ, primarul general al municipiului Chișinău, dl. Ion Ceban, a decis ca Primăria să achite 20% pentru copiii care provin din familii social-vulnerabile, ceea ce înseamnă circa 6.000 din cei aproximativ 30.000 câți erau înscriși până la 31 decembrie 2023.

Primăria capitalei invoca o inechitate fiscală odată cu aprobarea bugetului național, în care Chișinăul alocă în fiecare an câte 23 de miliarde de lei și primește înapoi doar 2,6 miliarde de lei, fiind pusă o povară de aproximativ 1 miliard 300 de milioane de lei, bani pe care este obligată să îi achite.

https://www.scribd.com/document/701129417/Decizia-CSE-Din-23-Ianuarie-2024semnatsigned-240123-201649

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE