La Chișinău va fi inaugurată Ambasada Regatului Danemarcei. Anunțul a fost făcut de șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, și ministrul de externe al Regatului Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, care efectuează în perioada 25 - 26 ianuarie o vizită de lucru în țara noastră. Oficialul danez a declarat că ambasada va fi o platformă mai bună de a asista R. Moldova în parcursul către Uniunea Europeană, dar și o oportunitate de a intensifica relațiile bilaterale.

Nicu Popescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că R. Moldova a fortificat dramatic și vizibil prezența diplomatică a partenerilor europeni în Republica Moldova, menționând că deschiderea ambasadei Danemarcei la Chișinău „va permite să aprofundăm ancorarea Moldovei în familia de state europene”.

„Apreciem foarte mult susținerea și receptivitatea Danemarcei în aceste procese foarte importante pentru țara noastră. Avem o relație excelentă dar și cu poziții comune pe o multitudine de subiecte de importanță majoră pentru relațiile internaționale și suntem uniți împreună cu Danemarca în condamnarea agresiunii rusești contra Ucrainei. Acționăm și coordonăm împreună foarte mult poziția și transmiterea acestui mesaj în plan internațional”, a declarat Popescu,notează TV8

Oficialul moldovean a mai spus că Republica Moldova beneficiază de ajutorul Danemarcei în domeniul economic, financiar, energetic și în materie de securitate.

A fost remarcat faptul că în Republica Moldova activează 37 de întreprinderi cu capital danez.

„Sunt sigur că împreună cu prezența diplomatică a Danemarcei la Chișinău va fi posibil să extindem această cooperare pozitivă și să aprofundăm cooperarea astfel încât economiile Republicii Moldova și Danemarcei să beneficieze”, a menționat Popescu.

Totodată, Lars Løkke Rasmussen a salutat decizia Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova la UE, menționând că mai departe „este o cale care impune multă muncă”.

„Sunt impresionante reformele pe care le implementați în Republica Moldova. Vă aflați într-o situație și într-o poziție destul de dificilă dar în pofida acestor situații cu multe provocări sau circumstanțe ați realizat progrese remarcabile pe calea apropierii de Uniunea Europeană. Este o cale care impune multă muncă, dar până la urmă este și o călătorie cu multe beneficii și vă încurajez să continuați să munciți la fel de bine”, a afirmat ministrul danez.

În contextul deschiderii ambasadei, oficialul danez a declarat că va fi o platformă mai bună de a asista R. Moldova în parcursul către Uniunea Europeană.

„Va fi o platformă și mai bună de a vă asista în parcursul dumneavoastră către Uniunea Europeană și o platformă pentru a intensifica relațiile noastre bilaterale. Deschiderea ambasadei este o declarație de angajament și atașament față de relația noastră”, a menționat oficialul danez.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE