Energocom anunță că prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, până la sfârșitul anului 2024. Asfel operatorul național revine la contractele de durată cu furnizorul din stânga Nistrului. Costul energiei rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni, constituind 66 USD/MWh, precizează Energocom.

Conform graficului, în luna noiembrie centrala de la Cuciurgan va livra malului drept al râului Nistru circa 257 mii MWh, ce constituie peste 90% din necesar, exceptând centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și cele din surse.

„În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de pe bursa română OPCOM”, se menționează în comunicat.

În lunile de iarnă, odată cu pornirea Centralelor Electrice cu Termoficare din Bălți și Chișinău, volumul de energie electrică achiziționat de la Cuciurgan va scădea spre 230-250 mii MWh, ceea ce ca pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul malului drept al râului Nistru.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita 2,57 lei/kWh, cu 42 de bani mai puțin decât prețul actual – 2,99 lei/kWh.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE