Totodată, publicaţia română subliniază că „o administraţie pro-rusă la Kiev mai poate însemna şi că depărtarea de Rusia pe care a început-o Moldova ar putea fi ameninţată. Rusia poate şantaja acum mai uşor Chişinăul, dat fiind că regiunea separatistă moldoveană, Transnistria nu va mai fi acum prinsă în "menghina" dintre Ucraina şi teritoriul controlat de guvernul moldovean”.
În primul rând, scrie cotidianul, Ianukovici va încerca să provoace alegeri parlamentare anticipate pentru a obţine o majoritate şi în Rada Supremă. Asta înseamnă că, în scopuri electorale, politicienii ucraineni şi-ar putea intensifica retorica lor dură, naţionalistă, faţă de România.
În al doilea rând, Ucraina ar putea ordona chiar şi acţiuni de imagine, pe plan intern, precum reînceperea lucrărilor la canalul Bâstroe. Acestea vor avea ca rezultat un dezastru ecologic pentru Delta Dunării, se menţionează în publicaţie.
Referitor la relaţiile ruso-române este posibil alierea Moscovei şi Kievului în ”frontul de luptă” contra României, într-o serie de chestiuni, de exemplu în domeniul aprovizionării cu gaze. Mai ales în condiţiile când Rusia nu agreează amplasarea scutului antirachetă în vecinătatea graniţelor sale.
Amintim că duminică, 7 februarie, în Ucraina au avut loc alegeri prezidențiale, iar Viktor Ianukovici a ieșit învingător.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE