Comisia Uniunii Africane (UA) şi-a ales pentru prima dată o femeie la conducere, duminică, în cadrul unui summit la Addis Abeda, în Etiopia, scrie Antena3.ro.
Sud-africana Nkosazana Dlamini-Zuma a fost aleasă preşedinta UA, organ cheie al instituţiei intercontinentale.
Actual ministru sud-african de Interne, fost ministru de Externe şi fostă soţie a preşedintelui Jacob Zuma, Nkosazana Dlamini-Zuma a fost aleasă în al patrulea tur de scrutin de către şefii de stat, în detrimentul preşedintelui în exerciţiu, gabonezul Jean Ping.
"Ea a avut 37 de voturi, cu trei mai mult decât majoritatea cerută", a precizat un înalt responsabil al UA rămas sub protecţia anonimatului, un rezultat confirmat şi de alte surse din cadrul organizaţiei.
Un precedent summit al Uniunii Africane în luna ianuarie nu a reuşit să-i departajeze pe cei doi contracandidaţi, deschizând profunde diviziuni în cadrul instituţiei continentale, în special între ţările francofone şi cele anglofone. Ping a fost atunci reconfirmat provizoriu în funcţie.
Nkosazana Dlamini-Zuma, 63 de ani, este prima femeie şi primul responsabil anglofon care va conduce principala instituţie a UA, de când această organizaţie a succedat în 2002 Organizaţiei Unităţii Africane (OUA).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE