politik.mdÎn Moldova peste 500 de oameni mor anual în accidente rutiere, iar fiecare persoană decedată costă Moldova o jumătate de milion de euro. Declaraţia a fost făcută de către consilierul ministrului de stat, Serghei Diaconu, în cadrul unei reuniuni pe problemele securităţii rutiere, organizată miercuri, 26 mai, la Banca Mondială.
„Accidentele rutiere constituie unul din factorii determinanţi ai deceselor în Moldova. Ţara necesită drumuri moderne şi sigure pentru a oferi populaţiei acces la şcoli, spitale şi pentru a institui un mediu de afaceri prosper”, a spus directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Melanie Marlett.
Misiunea formată din mai mulţi donatori, inclusiv Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Construcţii şi Dezvoltare, Comisia Europeană şi Corporaţia Provocările Milieniului, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău, au căutat modalităţi de îmbunătăţire a drumurilor din Moldova.
În această ordine de idei, urmează să fie lansat un program de formare în scopul ameliorării siguranţei rutiere prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor poliţiei rutiere. Programul este finanţat de Banca Mondială, cu sprijinul Alianţei de Est pentru Transport Sigur şi Durabil a Marii Britanii.
Moldova a semnat Rezoluţia ONU privind Deceniul de acţiune pentru siguranţă rutieră în martie 2010, iar campania ”Siguranţa drumurilor” este în curs de desfăşurare pentru a spori gradul de informare privind măsurile de securitate rutieră, precum utilizarea centurilor de siguranţă şi a căştilor, a scaunelor auto pentru copii, precum şi limitarea vitezei şi evitarea consumului de alcool de către conducătorii auto.
Menţionăm că astăzi, Guvernul a aprobat Planul de acţiuni pentru redresarea situaţiei în domeniul siguranţei traficului rutier până în anul 2014.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE