Medici, consultanţi, manageri, ingineri, designeri, operatori, economişti, contabili sau croitorese, sunt doar câteva din cele 1500 de locuri de muncă oferite în cadrul Târgului de muncă, desfăşurat la Chişinău, miercuri, 26 mai, de cei peste 50 de angajatori.
În cadrul acestui târg, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a prezentat o bancă electronică de date de 2000 locuri vacante, De asemenea, aceştia au prezentat şi un serviciu nou pe care îl prestează cetăţenilor – informarea telefonică prin intermediul Centrului de Apel, numit Piaţa Muncii.
“Nu ştim care va fi succesul acestui târg, dar informaţia generală despre cei care pot oferi un loc de muncă, tinerii o vor avea. Totodată, ei vor avea ocazia să vorbească şi să negocieze direct cu angajatorul condiţiile de angajare la locurile de muncă expuse, dar şi cele de perspectivă, a menţionat vicedirectorul general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru.
Veronica Tudos a absolvit facultatea cu doi ani în urmă, dar până acum nu a reuşit să se angajeze, din cauza lipsei de experienţă. “Sper azi să am mai mult noroc şi să-mi găsăesc şi eu ceva de lucru, se poate şi nu pe specialitate, important e să câştig un ban al meu”, a precizat tânăra. 
Printre angajatorii prezenţi la târg, au venit cu oferte de muncă şi Compania “Orange”, “Unite”,”Zorile”, şi “Moldova Agroindbank”.
“Este greu să găsim specialişti calificaţi şi cu experienţă, dar acordăm şanse pentru afirmare şi celor necalificaţi, avem oferte şi pentru studenţi, a specificat specialistul pentru planificarea carierei al Departamentului resurse umane “Moldtelecom”, Ţurcanu Irina.
Pe lângă ofertele de muncă, tinerii au avut ocazia să cunoască şi specialităţile diferitor universităţi şi colegii, precum şi condiţiile de înmatriculare şi de instruire.
“Am venit aici ca să mă informez despre specialităţile oferite de Universitatea Tehnică, am şi discutat cu cineva de acolo şi mai rămâne să decid la ce facultate vreau să dau”, a spus absolventa unui liceu, Silvia Horodişte.
De asemenea, tinerilor li s-a oferit posibilitatea să primească consultanţă privind deschiderea unei afaceri şi în domeniul legislaţiei muncii, medierea electronică, etc.
“Vrem să arătăm tinerilor că ei se pot implica pe lângă sfera economică şi în cea socială şi să le demonstrăm că aceştia se pot angaja nu numai în companii dar şi în ONG-uri”, a menţionat secretarul general al Consiliului Naţional al Tinerilor din R. Moldova, Alina Rusu.
“Spre deosebire de companiile angajatoare, ONG-urile nu cer neapărat experienţă, aceasta fiind o bună oportunitate pentru tinerii fără experienţă, să o poată acumula, ca mai apoi să se poată anjaga oriunde vor”, a mai specificat Alina Rusu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE