Partidul Liberal (PL) şi-a lansat programul electoral duminică, 15 februarie. Ceremonia de prezentare a candidaţilor la funcţia de deputat în viitorul Parlament şi a programului electoral a început cu interpretarea, de către corul de copii „Lacrimosa”, a Imnului Europei, transmite Info-Prim Neo.

Sloganul cu care formaţiunea va participa în campania electorală este „Schimbarea în bine cu Partidul Liberal vine”. Conducerea PL a criticat dur activitatea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) pentru perioada ultimilor 8 ani cât acesta s-a aflat la guvernare.

Primul candidat pe care PL îl inaintează la funcţia de deputat al R. Moldova este primarul capitalei, vice-preşedintele PL, Dorin Chirtoacă. Acesta este urmat de preşedintele PL, Mihai Ghimpu. Printre primii zece se află şi vicepreşedinţii PL Anatol Şalaru şi Corina Fusu. Locul cinci este ocupat de consilierul municipal Vadim Cojocaru, urmat de vicepreşedintele raionului Ungheni Anatolie Arhire. Consilierul municipal Gheorghe Brega şi viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu vor fi al şaptelea şi, respectiv, al optulea deputat PL în cazul în care partidul acumulează numărul necesar de voturi. Locul nouă i-a revenit campionului olimpic, vicepreşedintelui Federaţiei moldoveneşti la haltere Vadim Vacarciuc, iar locul zece editorului Oleg Bodrug.

Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, a spus că „scopul PL este să convingem alegătorii să voteze pentru ei înşişi, pentru viaţa lor, dar nu pentru Partidul Comuniştilor”. Acesta a spus că în cazul în care va veni la guvernare, PL va avea drept obiective fundamentale lichidarea sărăciei şi integrarea în Uniunea Europeană. „Nu vom putea să ne integrăm în UE cu comuniştii la guvernare. Trebuie să construim democraţia la noi acasă. Dacă vor rămâne comuniştii la guvernare înseamnă că vom fi izolaţi în continuare pe plan internaţional”, - a precizat preşedintele PL.

Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a spus că „Partidul Liberal a învins comunismul în 1989 şi în 2007”. „La 5 aprilie 2009, vom învinge comunismul pentru totdeauna”, a declarat Chirtoacă.

Programul electoral al PL prevede, la capitolul „Consolidarea statului de drept”, adoptarea unei noi Constituţii, care să reprezinte mai bine drepturile cetăţenilor RM, combaterea corupţiei în rândul funcţionarilor de rang înalt, al demnitarilor de stat şi în rândul judecătorilor. De asemenea, PL promite să desecretizeze arhivele Securităţii.

Partidul îşi propune să dezvolte şi economia RM. Pentru aceasta vor fi corelate salariile cu preţurile de pe piaţă, stimulaţi producătorii autohtoni şi crescute volumele de investiţii străine prin crearea unui climat investiţional adecvat aşteptărilor investitorilor străini.

Politica externă a RM se va baza pe îndeplinirea angajamentelor faţă de UE, aprofundarea parteneriatului cu SUA şi aderarea Republicii Moldova la Alianţa Nord Atlantică. În relaţiile cu Rusia, PL optează pentru un parteneriat bazat pe paritate. Totodată, va fi cerută eliminarea armatei ruse de pe teritoriul RM, promite PL. Potrivit sursei citate, va fi simplificat şi urgentat procesul de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii RM.

În domeniul educaţie şi cercetare, PL intenţionează să asigure învăţământ gratuit pentru toţi, să aloce cel puţin 10% din PIB pentru educaţie şi să reformeze Ministerul Educaţiei în Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Bursa studenţilor va fi de minim 50 euro, iar sălile de sport de la sate vor fi echipate, promite PL.

PL preconizează să majoreze alocaţiile bugetare pentru sănătate până la 7%. Totodată, asigurarea obligatorie de sănătate va acoperi nu doar diagnosticul, ci şi cheltuielile de tratament, se spune în platforma PL. Vor fi stabilite pensii de minimum 1500 de lei şi un salariu minim garantat de 2 mii de lei. Formaţiunea susţine că va îngheţa salariile funcţionarilor publici de rang înalt.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE