Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Joao Soares, s-a declarat îngrijorat de climatul preelectoral din Republica Moldova. El a menţionat că, dacă acuzaţiile privind persecutarea opoziţiei se vor adeveri, alegerile parlamentare din primăvară vor fi declarate compromise. Totodată, ex-premierul moldovean Vasile Tarlev rupe tăcerea şi spune cine dirijează campania de intimidare a opoziţiei.

Oficialul OSCE a exprimat aceste îngrijorări după ce a vizitat Republica Moldova, ca să vadă cum decurg pregătirile pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. El a spus că a auzit mărturii despre abuzurile faţă de opoziţie şi a promis că informaţia obţinută va fi verificată împreună cu echipa OSCE care va sosi la Chişinău luna viitoare.

Majoritatea liderilor politici din opoziţie creditaţi cu şanse de accedere în viitorul Parlament al Republicii Moldova au fost invitaţi în ultimele luni la Procuratură în legătură cu nişte dosare penale vechi în care figurează în calitate de bănuiţi. Unele dintre aceste dosare au fost clasate de Instanţele de Judecată încă acum un deceniu. Altele sunt apreciate de experţi ca fiind nişte dosare de şantajare şi discreditare a opoziţiei. Ex-premierul Vasile Tarlev, care a deţinut timp de 7 ani această funcţie sub administraţia comunistă, a confirmat că practica intentării dosarelor penale la comandă există în Republica Moldova: "Ceea ce declară la televizor unii conducători că, chipurile, totul e bine e fals. Ei se tem să vorbească, pentru că altfel se pomenesc cu dosare şi procurorii la spate. Ceea ce am văzut eu că se întâmplă în ţară din septembrie 2008 şi până astăzi în domeniul respectării drepturilor omului este inadmisibil într-o ţară cu aspiraţii europene", ne-a spus Tarlev.

El este de părere că în spatele acestor dosare penale intentate abuziv stau persoane din anturajul preşedintelui Voronin care vor să preia puterea şi că preşedintele este pur şi simplu dezinformat: "Eu nu cred nici astăzi că preşedintele Voronin poate coborî atât de jos ca să se ocupe cu aşa ceva. În ceea ce priveşte anturajul - este stafful electoral, este aparatul prezidenţial, sunt consilierii... Eu deţin informaţii că anturajul preşedintelui, grupul acesta care s-a format, vrea să folosească imaginea încă bună a preşedintelui Voronin ca să preia puterea".

Vasile Tarlev şi-a prezentat demisia din funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova la 19 martie 2008 la o şedinţă de Guvern la care a participat şi preşedintele Vladimir Voronin. Pentru "merite deosebite", şeful statului l-a decorat atunci cu cea mai înaltă distincţie în stat ­ "Ordinul Republicii". Recent, Vasile Tarlev a fost ales preşedinte al Partidului Uniunea Centristă din Moldova, dar ministerul Justiţiei a refuzat în două rânduri să-l înregistreze în această funcţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE