O deflagraţie a zguduit miercuri seara, la ora 22.08, Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se aflau zeci de mii de participanţi la Hramul Chişinăului.
Medicul-coordonator al Staţiei municipale Chişinău de asistenţă de urgenţă, Ludmila Untura, a comunicat pentru Info-Prim Neo, că solicitarea a fost recepţionată la ora 22.09. Explozia s-a produs în spatele Porţilor Sfinte, la 20 metri mai aproape de Catedrala Naşterea Domnului. Echipele de pe Salvare au cules oameni răniţi, care, în şoc, au fugit de la locul exploziei, în diferite locuri, inclusiv pe străzile Puşkin şi Bănulescu-Bodoni. Iniţial, urgenţele au transportat la spitale 31 de persoane traumatizate – 25 la Spitalul de Urgenţă, 2 minori la spitalul „Valentin Ignatenco” şi 4, care aveau arsuri la ochi, la spitalul „Sfânta Treime”. Majoritatea pătimiţilor aveau plăgi multiple ale mâinilor şi picioarelor. Din fericire, nu a fost înregistrat nici un caz de deces.
Potrivit poliţiei, versiunea iniţială a fost explozia unei butelii cu gaz sau hydrogen, dar rănile de schije suportate de persoanele rănite au demonstrate că mai degrabă este vorba despre o grenadă RGD, care are o undă mare de şoc.
La faţa locului a fost viceministrul de Interne, conducerea Comisariatului de poliţie Buiucani, cei mai buni specialişti ai Ministrului Afacerilor Interne, specialişti de la Bombtehnica. Ei speră să identifice în scurt timp persoana care a provocat deflagraţia.
La Spitalul de Urgenţă, noaptea, au venit primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, şi deputatul Mihai Moldovan, alte persoane din conducere. Până dimineaţă au fost identificate 37 de persoane care au pătimit în urma deflagraţiei. O fată, de 20 de ani, a suportat o intervenţie chirurgicală.
Explozia s-a petrecut în timpul recitalului cântăreţului din România, Ştefan Bănică jr. Pentru a nu provoca panică în rândul celor peste o sută de mii de persoane din Piaţa Marii Adunări Naţionale, o parte aflaţi în stare de ebrietate, s-a decis continuarea concertului. Cu toate acestea, concertul a fost încheiat cu 30-40 minute mai devreme decât era planificat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE