O misiune a Fondului Monetar Internaţional a început azi o vizită de două săptămâni, iar pentru 26 octombrie este preconizată semnarea unui nou Memorandum cu FMI, a declarat miercuri, 14 octombrie în cadrul unui briefing premierul Vladimir Filat.
Premierul a menţionat că doar după semnarea Memorandumului cu FMI Moldova va avea posibilitatea să obţină finanţare de la Comisia Europeană, dar şi de la alţi donatori care şi-au anunţat disponibilitatea de a ajuta Moldova.
Vladimir Filat a anunţat că pe data de 19 octombrie la Chişinău va avea loc o reuniune la care vor participa reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale, a donatorilor şi partenerilor Moldovei, în cadrul căreia vor fi discutate posibilităţile de finanţare a ţării.
Premierul nu a specificat condiţiile Memorandumului şi nici suma care ar putea fi oferită de FMI pentru acoperirea deficitului bugetar, menţionând că acestea vor fi făcute publice după finalizarea negocierilor. „Vom face publice detaliile şi parametrii înainte de semnare a Memorandumului astfel încât cetăţenii vor cunoaşte detaliile”, a spus Filat
Referindu-se la aspectul social, premierul a dat asigurări că semnarea Memorandumului cu FMI nu va afecta cetăţenii. În ce priveşte unele reforme ale politicii fiscale, Vladimir Filat a spus că viziunea guvernului este să avem o impozitare progresivă. „Nu este corect să fie pus în acelaşi rând producătorii şi cei din domeniul jocurilor de noroc. De asemenea, cei care deţin o poziţie monopolistă şi cei care încep o afacere. Urmează să discutăm cu FMI şi vom lua o decizie asumată de toţi”, a declarat premierul.
Potrivit unor experţi, valoarea împrumuturilor acordate de FMI ar putea fi între 200 şi 350 milioane de euro. Deficitul bugetar al Moldovei în 2009 se va ridică la 8 mlrd. lei sau 14% din PIB.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE