Liderii din noua Alianță de guvernare și-au schimbat opinia. Deși au promis anterior că trecerea la alegerea președintelui țării prin vot direct de către cetățeni, în modul cel mai cinic ne impun din nou să alegem între „un rău” sau „și mai rău”. Și asta pentru că se dorește simplificarea procedurii de alegere a președintelui  țării de doar 51 de deputați, ceea ce reprezintă mimarea în continuare a reformelor democratice din Republica Moldova.
De această părere este liderul Partidului Popular din R. Moldova, Alexandru Oleinic, exprimată printr-o declarație publică, anunță Politik.md. Potrivit politicianului, declarația liderilor celor trei partide, care vor constitui Alianța de guvernare, privind reducerea numărului de voturi în Parlament pentru alegerea președintelui țării – a provocat un val de nedumerire în societate.
„Și mai cinic este că această decizie se propune a fi votată de cetățeni prin participare la referendum, care de fapt, de după 2001 încoace, peste 80% din cetăţeni optează pentru alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct.
Să nu uităm, că anume după modificarea sistemului de alegere a președintelui țării – de la votul direct al cetățenilor la votul a 61 de deputați, așa și nu s-a reușit alegerea Președintelui țării în 2000, fapt ce a condus la dizolvarea Parlamentului și la declanşarea alegerilor anticipate. Anume acest lucru, a condus la instabilitate politică și socială, iar lipsa de responsabilitate a partidelor de orientare democratică au adus cetățenii la limita dezamăgirii și la uzurparea puterii în stat de partidul comuniștilor, care au obținut majoritatea constituțională în Parlament”, susține Alexandru Oleinic.
De asmenea, liderul politic mai aduce și exemplul anilor 2009 și 2010, când tentativele de alegere a șefului statului au eșuat, fapt ce a dus la declanşarea a două scrutine de alegeri anticipate ale Parlamentului. „În situația de astăzi a țării noastre – haos politic, dezastrul economic, criză financiară și dezamăgirea cetățenilor – riscăm să repetăm același scenariu”, conchide Alexandru Oleinic.
Amintim, că în cadrul negocierilor dintre cele trei formațiuni PLDM, PL și PD s-a anunțat că urmează să fie organizat un Referendum național, prin care cetățenii să spună dacă sunt de acord cu modificarea Constituției, astfel încât președintele țării să poată fi ales și cu votul a 51 deputați, dar nu 61 cum e în prezent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE