Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean a picat. Doar 18 deputați BCS au votat pentru demiterea Cabinetului de miniștri, iar 55 de parlamentari PAS au votat împotriva moțiunii. Votul a fost dat aproape de 3 dimineața, astfel mulți dintre cei care au semnat moțiunea nu mai erau în sala de ședințe.

În cadrul ședinței plenare, premierul Dorin Recean a prezentat un raport despre acțiunile Guvernului de până acum în diverse domenii.

Guvernul va găsi cele mai bune soluții pentru a depăși criza energetică și va rămâne alături de cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit premierului, moldovenii de pe malul drept al Nistrului nu vor sta în frig și întuneric, în acest sens autoritățile au asigurat 97% de volum de gaz pentru perioada rece. Totodată, în cazul în care cetățenii din regiunea transnistreană vor fi lăsați fără căldură de către Federația Rusă, Guvernul va ajuta oamenii, iar dacă prețurile la nivel internațional vor crește – va compensa cheltuielile și îi va sprijini pe cei care au nevoie.

În legătură cu planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada rece a anului, premierul a subliniat că acesta include 44 de măsuri menite să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova, accentuând că țara este pregătită de mai multe scenarii pentru sezonul rece. Documentul conține și o componentă importantă care se referă la riscul unei catastrofe umanitare, legate de oprirea livrării de gaz către regiunea transnistreană și, respectiv, la probleme de asigurare a funcționării sistemului energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Prim-ministrul s-a referit și la acțiunile întreprinse în ultimii doi ani, timp în care țara noastră și-a majorat semnificativ securitatea energetică. Printre acestea se numără diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, asigurarea, în anul 2023, a malului drept cu gaze naturale la un preț mai mic decât cel livrat de Gazprom, aderarea Republicii Moldova la Coridorul Vertical de Gaze, crearea stocurilor de gaze naturale pentru sezonul de încălzire 2024-2025. În același timp, Agenția Rezerve Materiale a asigurat completarea stocurilor rezervelor de cărbune în mărime de 100%, iar stocurile disponibile de păcură în rezervele de stat sunt completate în limita capacităților de stocare existente. Referitor la stocurile de benzină și motorină, acestea sunt create de agenții economici privați și sunt mai mari decât în anul precedent.

Opoziția BCS a criticat activitatea Executivului pentru incompetență în gestionarea crizelor, creșterea sărăciei și lipsa investițiilor esențiale.

În intervenția sa, deputatul PSRM, Alla Darovannaia a subliniat lipsa de competență și responsabilitate a actualului Executiv în gestionarea crizelor economice, sociale și energetice. „În loc să se concentreze pe soluții reale pentru problemele cetățenilor, guvernul promovează politici ce adâncesc sărăcia și vulnerabilitatea populației”, a declarat deputatul.

Darovannaia a criticat sever incapacitatea Guvernului de a asigura securitatea energetică, acuzând că instituirea stării de urgență este doar un „paravan pentru incompetență”. Totodată, aceasta a evidențiat creșterea alarmantă a sărăciei extreme (13,8%) și a sărăciei absolute (31,6%) în 2023, precum și stagnarea economică reflectată de o creștere de doar 0,7% a PIB.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de 26 de deputați din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au invocat motivul situației din domeniul energetic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE