Astăzi este marcată cea de-a 24-a aniversare a Republicii Moldova.  În anul 1991, a fost semnată și adoptată Declarația de Independență a țării noastre în cadrul Marii Adunări Naționale.
Astfel, s-a născut noul stat – Republica Moldova, declarâdnu-și independența față de Uniunea Sovietică.
Mişcarea de eliberare naţională era organizată de Frontul Popular din Moldova, care a convocat la 27 august cea de-a treia Mare Adunare Naţională, exact în ziua când se împlineau doi ani de la prima Mare Adunare Naţională.
Delegaţii Adunării au votat propunerile Alianţei Naţionale pentru Independenţă „16 Decembrie”, constituită după cea de-a doua Mare Adunare Naţională care proclamase un an în urmă independenţa naţională, adresate Parlamentului.
Apoi a fost votată Moţiunea Marii Adunări Naţionale adresată Parlamentului şi Apelul către popoarele şi statele lumii.
Ultimul document citit şi aprobat de Marea Adunare Naţională a fost Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care imediat după aceasta a fost votată, nominal şi unanim, de către Parlamentul Republicii Moldova. Declarația a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.
Cea de-a treia Mare Adunare Naţională a dat naştere statului independent şi suveran, unitar şi indivizibil Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE