Veste bună pentru șoferii din Republica Moldova. Se examinează anularea obligativității prezentării fizice a certificatului de înmatriculare pe teritoriul țării.

Potrivit deputatului PAS, Dumitru Alaiba, pe teritoriul Republicii Moldova datele din certificatul de înmatriculare pot fi verificate online, iar legislația va fi ajustată.

"Una din preferatele mele ocupații este să elimin hârțoagele.

Deci, minus încă o hârțoagă (de data asta e mai degrabă plastic, dar o să păstrăm metafora).

Vrem să anulăm obligativitatea prezentării fizice a certificatului de înmatriculare pe teritoriul Republicii Moldova. Va trebui să-l aveți fizic cu voi doar când călătoriți peste hotarele țării. Pe teritoriul Republicii Moldova datele din certificatul de înmatriculare pot fi verificate online. O să ajustăm legislația.

În decembrie am exclus obligativitatea deținerii permisului de conducere (a plasticului), pentru că șoferii pot fi verificați fără acest plastic. Astfel, după următoarea modificare, șoferii nu vor trebui să-și bată capul de hârțoage când pornesc la drum. Poliția le poate identifica atât autovehicul, cât și pe ei, fără prezentarea fizică a actelor.

Această obligativitate este în primul rând o incomoditate, dar și motiv de a primi o amendă. Dacă nu ai certificat de înmatriculare - plătești amendă 300 de lei, chiar dacă ai actele în regulă, doar, poate le-ai uitat pe acasă. Poate cândva asta avea sens, când nu aveam e-guvernare, dar acum această măsură e depășită de timp. Lucrurile se întâmplă online.

În 2021 pe articolul respectiv au fost întocmite 5794 procese verbale, iar suma amenzilor a fost de 1,52 mln lei. Acești bani vor rămâne pe viitor în buzunarele șoferilor", a scris deputatul pe pagina sa de socializare.

Amintim că, în urma modificărilor legislative operate la sfârșitul lui 2021, șoferii nu sunt amendați pentru neprezentarea permisului de conducere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE